Afyon İl Çevre Müdürlüğü Sürücüleri Uyardı
Afyonkarahisar İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, çevre ve hava kirliliğine nende olan egzoz gazlarının, atmosfere verdiği zararın azaltılması için sürücülerin para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için egzoz gazı emisyon ölçümlerini aksatmadan yaptırmaları gerektiği bildirildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, her yıl 5 Haziran'da tüm dünya ile beraber Türkiye'de de 'Dünya Çevre Günü' nedeniyle çeşitli etkinliklerin yapıldığının belirtildi. Bu haftada özellikle küresel ısınmanın insan havasını tehdit edici, etkisinin fark edilmesi ve çevreninin korunması konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıldığı kaydedilen açıklamada, zararlı egzoz emisyon gazlarının azaltılması amacıyla çalışmalar yapılması da bir zorunluluk olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtlar, özellikle kent merkezlerinde hava kirliliğine neden olan önemli kaynaklardan biridir. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır. Yapılan yol kontrollerinde Egzoz Emisyon Ölçüm Pulu, ölçüm ruhsatı ve en son yapılan egzoz ölçüm sonuçlarının araçta bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Gerekli durumlarda tutulan tutanak doğrultusunda ilgili kanun uyarınca, 2013 yılı için ölçüm yapılması gereken periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahiplerine 842 TL, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu kara taşıt sahiplerine ise bin 689 TL idari para cezası uygulanması gerekmektedir. Bu doğrultuda taşıt sahiplerinin mağdur olmamaları için egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları ve kendilerine verilecek ölçüm pulu, ruhsalları ile ölçüm sonuçlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Kentimiz genelinde yapılan denetimlerde vatandaşlarımızın herhangi cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaması daha temiz bir çevrede yaşama hakkını kullanması için egzoz gazı ölüm kontrollerini aksatmanda yapmalarını bekliyoruz."
 
Editör: Haber Merkezi