AFYON, HUZUR KENTİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bazı yayın organlarında yer alan kentte içki yasağı uygulandığı haberleri ve bu kararın Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği yönündeki iddialara ilişkin, ”Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmedik ancak bu da iptal edilmişse, mahkeme ‘yanlış anlamıştır’ manasına geliyor. Karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra bakıp inceleyeceğiz” dedi.
Vali Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içki yasağıyla ilgili ceza uygulanan iki vatandaşın Bölge İdare Mahkemesi’ne ”cezanın iptali” için dava açtığını, kararın davacı lehine sonuçlandığı bilgisinin resmi olmayan kaynaklardan kendisine iletildiğini bildirdi.
Valiliğin 2012/3 sayılı genelgesinin iptal edildiği hakkında kendilerine tebliğ edilen bir kararın bulunmadığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, ”Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmedik ancak bu da iptal edilmişse Bölge İdare Mahkemesi ‘yanlış anlamıştır’ manasına geliyor. Karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra bakıp inceleyeceğiz. Varsa böyle bir karar, tarafımızdan temyiz edilecektir” diye konuştu.
Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmediklerine vurgu yapan Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
”Bunu defalarca söylememize rağmen nedense göz ardı ettiler. Zaten mevzuatta yasak olan bir takım eylemleri ete kemiğe büründürerek vatandaşın anlayacağı bir hale getirdik. Bunlar neler; vatandaşın rahatsız edilmesi yani günün belli saatlerinde hele ki akşam vakti, milleti rahatsız eden, emniyet ve asayişi bozan her türlü hareket. Zaten mevzuatımızda olan yasaklar. Bunun kimisi ceza kanununda, değişik mevzuatlarda karşılığını buluyor. Parklarda, bahçelerde, meydanlarda alkol alan, belli bir alkol sınırını aştıktan sonra insanları rahatsız etmek, rezalet çıkarmak, insanları rahatsız etmek serbest mi- Bizim yasakladığımız budur. Ruhsatlı mekanlar, oteller, ruhsatlı içki satan büfeler, marketler, satışına yine devam ediyor. Bizim kamuoyunun önüne koyduğumuz, ‘yasak’ diye lanse edilen husus; parklar, bahçeler, ibadethaneler, şehitlikler ve yol kenarlarında alkol alınarak yüksek sesli müzik yayınıyla milletin rahatsız edilmesiydi. Bu yasak zaten diğer mevzuatlarda devam ediyor. Yineleyecek olursak, biz bunu ete kemiğe büründürmüştük. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı ile böyle bir uygulamanın alakası olduğunu zannetmiyorum. Karar bize ulaşmadı.”
Afyonkarahisar’da yeni bir uygulamanın olmadığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, ”Mevcut mevzuatın dışında yeni bir uygulama yok ancak insanların rahatsız edilmesine müsamaha etmiyoruz. Durum, bundan ibaret. Milletin rahatsız edilmesine müsamaha isteniyorsa, buna yine izin vermeyeceğiz. Afyonkarahisar huzur kenti olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Balkanlıoğlu, halktan yasakla ilgili çok olumlu tepkiler aldıklarını da sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi