Afyon Heyeti, Almanya’da Temaslarda Bulundu

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sürdürülen Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, 4 gün boyunca Almanya’da çeşitli ziyaretler ve temaslar gerçekleştirildi. Afyonkarahisar heyeti, program çerçevesinde 3 gün A+A Düsseldorf 2021 İş ve İşçi Güvenliği, İşçi Emniyeti Fuarı’nı ziyaret etti. Fuar’ın ilk gününde Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Standı’nı ziyaret ederek İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt ile görüş alışverişinde bulundu. Heyet, Fuar’daki diğer stantları da inceleyerek iş güvenliği ve sağlığı konusunda dünyada atılan adımları yakından görme imkânı elde etti.

DÜSSELDORF BAŞKONSOLOSLUĞU’NA ZİYARET

Heyet, temasları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti. Düsseldorf Başkonsolos Yardımcısı Fatma Taşan Cebeci ve Ticaret Ateşesi İrem Ekmekci Konuk tarafından ağırlanan heyette Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı ve Merdivenci Mermer ve İnşaat San. Tic Ltd. Şti. adına Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Emirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Icefood Gıda Pazarlama Paketleme İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. adına H. İbrahim Aktepe, İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı ve Özçakmak Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına Muharrem Çakmak, ATSO Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi, Demmer Demireller Mermer Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. adına Adnan Demirel, ATSO Meclis Üyesi ve İlkadım Mermer Nakliye İnşaat Gıda San. Tic Ltd. Şti. adına Hüseyin Karabulut, ATSO Meclis Üyesi ve Ceytaş Şirketi adına Şaban Ceylan, ATSO 10. Meslek Komitesi (Mermer Fabrikaları) Başkanı ve Ayyıldız Maden Mermer İnşaat ve İnşaat Malzemeleri San. Tic Ltd. Şti. adına Necmettin Ayyıldız, ATSO 27. Meslek Komitesi (Mermer İhracatçıları) Başkanı ve Karaalioğlu Mermer Maden Nakliyat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi adına Saliha Kılınçarslan, ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol ile ATSO Vezne ve Muhasebe Personeli Yasemin Mercan yer aldı.

MERMERİN, TERMALİN, LEZZETİN BAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR

Başkonsolosluk ziyaretinde konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Almanya’ya geldik. Mermer en önemli ihracat kalemimiz. Afyonkarahisar olarak mermerin, lezzetin ve termalin başkentiyiz. Biz 2019 yılında UNESCO’nun gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdik. Dünyada 36 şehirden birisiyiz. Kaymak, lokum, sucuk, pastırma Afyonkarahisar’ın gıda değerleridir ve ünleri ülke dışına çıkmıştır. Manda Yoğurdu, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması ve Afyon Kaymağı’nın yanı sıra Afyon Mermeri’nin de coğrafi işaret tescili Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’dadır. İlimiz aynı zamanda termalin de başkentidir. Afyonkarahisar’da 10 tane 5 yıldızlı otelimiz bulunmaktadır. Termal yatak kapasitesinde ülkemizde birinci sıradayız. Nüfusa göre ilk büyükşehir olacak il Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar merkezde, İl Özel İdaresi’nin iştiraki olan, bizim de ortağı olduğumuz AFJET vasıtasıyla 100 metrekare cinsinden 28 bin konut ısıtıyoruz, Sandıklı’da da SANJET tarafından otellerle birlikte 30 bine yakın konut ısıtılıyor. Jeotermal kaynaklı serada da 3 milyon metrekarelik alana yaklaştık. Bu da Türkiye’de bir ilktir. Bizim 200 milyon doların üzerinde mermer ihracatımız var. Afyonkarahisar’ın ihracatında ilk sırada mermer yer alır. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve Fransa, mermer ihracatımızda ilk 3 sıradadır. Biz blok mermer ihraç ediyorduk, ancak mamul ihracatımız da blok ihracatını yakaladı. Biz 2021 yılında, ilk 9 aylık ihracatımızda 2019’u da geçmiş durumdayız. Mermer sektörünü ve mermer makineleri sektörünü çok geliştirdik” dedi.

ALMANYA’DA TÜRK ÜRÜNLERİNE İLGİ VAR

Düsseldorf Başkonsolos Yardımcısı Fatma Taşan Cebeci ve Ticaret Ateşesi İrem Ekmekci Konuk da ziyarette şu bilgileri verdi:

“Türk nüfusunun yoğun olduğu bir eyaletteyiz. Devlet yardımlarından yararlanmak ve Batı Avrupa’ya açılmak için Düsseldorf en uygun eyalet olarak görülebilir. Burada mağaza, ofis ve showroom açıldığı takdirde yıllık Bakanlığımız tarafından 100 bin ilâ 120 bin dolar arasında destek sağlanıyor. Almanya’da Türk ürünlerine önemli bir ilgi var. Uzak Asya’da hem konteynır bulma sorunu, hem de navlun fiyatlarının yüksekliği dolayısıyla Türkiye önemli bir pazar hâline geldi. Almanya bu konuda çok hassas, beklentileri aynı standardı sağlamanız ve mümkünse burada şirket kurmanızdır.”

ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ile ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Düsseldorf Başkonsolos Yardımcısı Fatma Taşan Cebeci ve Ticaret Ateşesi İrem Ekmekci Konuk'a Kocatepe figürü işlenmiş mermer hediyelik ile Afyon Lokumu takdim etti.

DÜSSELDORF TSO İLE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ

Afyonkarahisar heyeti, Almanya’daki temasları çerçevesinde Düsseldorf Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Düsseldorf Ticaret ve Sanayi Odası Uluslararası İlişkiler Departman Müdürü Ralf Schlindwein ve Uluslararası Pazarlama Uzmanı Robert Butschen tarafından ağırlanan heyet adına konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Afyonkarahisar’ın Almanya’ya yaptığı ihracat 2020 yılında yüzde 8,56 artarak 11 milyon 221 bin dolar olmuştur. 2019 yılında Almanya’ya ihracatımız 9 milyon 614 bin dolardı. Afyonkarahisar’ın Almanya’dan yaptığı ithalat 2020 yılında yüzde 7,54 artarak 4 milyon 651 bin dolar olmuştur. 2019 yılında Almanya’dan ithalatımız 3 milyon 511 bin dolar olmuştu. 2020 yılında Afyonkarahisar’ın Almanya’ya en çok ihracat yapılan sektörler, Maden Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento, Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Meyve ve Sebze Ürünleri, Su Ürünleri ve Hayvancılık Ürünleri, İklimlendirme Sanayi, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Ürünleri, -Ağaç Ürünleri ve Orman Ürünleri, Kuru Meyve ve Ürünleri, Kimyasal Ürünler’dir” dedi.

ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un, Afyonkarahisar ekonomisi hakkında ayrıntılı bir sunum yaptığı ziyarette Almanya’daki yatırım imkânları, şirketlerin kurulum işlemleri ve Odalar’ın faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Afyonkarahisar heyeti, Düsseldorf Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerine Kocatepe figürü işlenmiş mermer hediyelik ile Afyon Lokumu takdim etti.

Editör: Haber Merkezi