Afyon Haşhaşı Hint Ve Afgan Yemeklerini Süslüyor
Afyonkarahisar’da yaklaşık 30 bin ton üretimi gerçekleştirilen haşhaşın ‘beyaz’ olan türünün, yıllık olarak 10 bin tona yakınının Hindistan ve Afganistan başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Tüccarlar, ihracatı yapılan beyaz haşhaşın Hint ve Afgan mutfağının yemeklerini süslediğini kaydettiler.
Afyonkarahisar tarımında önemli bir yere sahip olan ve kentin ismini de aldığı haşhaş, ihracatta da üreticisinin yüzünü güldürüyor. İşlendikten sonra siyah, beyaz ve sarı olarak 3 gruba ayrılan haşhaştan yemeklik yağ başta olmak üzere hayvan küspesi de elde edilirken, özellikle beyaz cinsinin ise işlendikten sonra Hindistan ve Afganistan ağırlıklı olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihraç edildiği bildirildi.
Afyonkarahisar’da üreticiden topladığı haşhaşları işleyerek piyasaya süren Aydeniz Haşhaş Ezmesi İşletmesi’nin sahibi Mehmet Aydeniz, yaklaşık 70 yıllık olan işletmelerinde 3. kuşak olarak dedelerinden buyana haşhaşı işlediklerini kaydetti. Haşhaş tohumlarını işledikten sonra yemeklere katılmak üzere satıldığını söyleyen Aydeniz, üretimini gerçekleştirdikleri haşhaş yağının ise doğal yağ olduğu için ayrı bir lezzetinin ve faydalarının olduğunu söyledi.
3 FARKLI TÜRDE HAŞHAŞ VAR
Haşhaş tohumlarının işlendikten sonra sarı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 farklı türde ürün elde edildiğini söyleyen Mehmet Aydeniz, sarı ve siyah haşhaşın genelde yurt içi piyasa satışının yapıldığını, beyaz haşhaşın ise yurt dışına gittiğini kaydeden Aydeniz, “Sarı haşhaş genelde pasta, börek ve çörek gibi hamur işlerinin yapımında kullanılıyor. Siyah haşhaş ise kahvaltılık olarak kullanılıyor” dedi.
“HİNTLİLER VE AFGANLAR DAMAK ZEVKLERİNE UYGUN OLDUĞU İÇİN BEYAZ HAŞHAŞI SEVİYORLAR”
Mehmet Aydeniz, yurt dışına gönderilen beyaz haşhaşın ise en fazla ihraç edildiği ülkeler arasında Hindistan ve Afganistan’ın geldiğini anlatarak, şunları söyledi:
“Özellikle Hindistan ve Afganistan’a yoğunluklu olarak beyaz haşhaş gönderiyoruz. Bu ülkelerin mutfaklarında kullanılan haşhaş genelde, makarnada sos olarak, pirinç pilavında, çorba ve tatlı yapımında haşhaş kullanılıyor. Biz buradan temizlenmiş, ayıklanmış olarak tane şeklinde gönderiyoruz. Bu ülkelerde ise alınan haşhaş farklı makinalarda tekrar işlenerek kullanıyorlar. Beyaz haşhaş tat ve kıvam olarak diğerlerinden farklı. Biz burada nasıl sarı ve siyah haşhaşı seviyorsak o ülkelerin insanları da beyaz haşhaşı seviyorlar. Yani damak tatlarına beyaz haşhaş daha uygun geliyor.”
Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 16 bin ton haşhaş ihracatı yapıldığını dile getiren Mehmet Aydeniz, bu miktarın 10 bin tonunun ise Afyonkarahisar’dan gittiğini sözlerine ekledi.İhlas Haber Ajansı
 
Editör: Haber Merkezi