Afyon, Dünyaya Dondurulmuş Patates Satacak
Afyonkarahisar’da yılda 200 bin tonun üzerinde dondurulmuş patates üretimi yapacak tesisin temeli atıldı. 50 milyon Euro’ya mal olacak tesisin bu yılın sonunda hizmete girmesi bekleniyor. 75 bin metrekarelik bir alanda üretim yapacak tesis, yılda 350 bin tonluk patates üretimi yapan kentteki üreticilerin pazar sorununu da çözecek.
Tesisin temel atma töreninde konuşan Atakey Patates Gıda Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, temelini attıkları tesiste ilk olarak dondurulmuş patates üretimi yapacaklarını söyledi. Tesiste 120 bin tonun üzerinde dondurulmuş patates üretim kapasitesinin, bu alanda yaklaşık Türkiye’nin mevut kapasitesinin toplamına eşdeğer büyüklükte olacağını belirtti. Kurdoğlu, 200 bin tonun üzerinde patates ham maddesi kullanılacağını ifade ederek, tesisin iç pazara satışın yanı sıra bölge ülkelerine de ihracat yapacağını söyledi. Kurdoğlu, Afyonkarahisar’da patates üretimi yapan 10 binlerce üretici bulunduğunu belirterek, bu üreticilere sertifikalı ekim yaparak ilaç, hasat, tohum desteği verileceğini dile getirdi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da tesisin üretimiyle dünyada ses getireceğini söyledi. Çoban, Sandıklı'da, Şuhut’ta ve köylerde 300 bin tona yakın patates üretimi yapıldığını belirtilerek, “Bu tesis üreticiler için ciddi bir şanstır. Ancak üreticilerimiz plansız, programsız ekim yaptıkları için her yıl üretim fazlalığından pazar sorunu yaşanmaktadır. Bu tesis sayesinde 200 bin tona yakın ham madde kullanılacağından artık üreticiler pazar sorunu yaşamayacaktır.” dedi.
Konuşmalar sonrasında Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve firma sahipleriyle birlikte tesisin temelini attı.Cihan Haber Ajansı
Editör: Haber Merkezi