3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

                2011 yılında 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile müstakil olarak çocuk,  kadın, aile, engellilik ve sosyal yardımlar alanında görev yapan genel müdürlükler kapatılarak  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur.

                2013 yılında yapılan yasal bir düzenleme ile de mevzuatımızda bulunan "özürlü",         "sakat" ve "çürük" ifadeleri değiştirilerek toplumumuzda kabul gören   "engelli" kavramı kullanılmaya başlanılmıştır.

                Bakanlığımız bünyesinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü oluşturularak, engellilik alanın da Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çalışmalar başlamıştır. 

                İlimizde elzem bir ihtiyaç olarak beliren ve engellilerimize yatılı bakım hizmeti verecek olan "Engelsiz Yaşam Merkezi" yapım işi inşaat imalatı halen devam etmekte olup 2016 yılında hizmet sunumuna başlaması planlanmaktadır.

                20 Temmuz 2013 yılında Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği" ile engelliler için engelsiz ve yaşanabilir yaşam alanları oluşturmak amacıyla; tüm kamu kurumu binaları, umuma açık her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu ulaşım araçlarında erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi uygulaması halen devam etmektedir. Bu kapsamda 2015 yılı Aralık ayı itibariyle ilimizde 59 bina, açık alan ve toplu taşıma aracı denetlemesi yapılarak görülen eksiklilerin giderilmesi noktasında her ay yapılan komisyon toplantısı ile gerekli ikaz ve yazışmalar yapılmıştır.

                04 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve ücretsiz seyahat hakkını düzenleyen yönetmelik uygulamaya geçmiştir. Buna göre;  % 40 ve üzeri engelliler engelli kimlik kartları ile, yaşı 65 ve üzeri olan yaşlılar nüfus cüzdanları ile, gaziler ve şehit yakınları da kendilerine verilen tanıtıcı kartlarını göstererek belediyelerimizin şehir içinde toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Şehirlerarasında da tren ve gemi gibi taşıtlarda seyahat indirimlerinden yararlanmaktalar. Halen ilimizde 4452 engelli kimlik kartı sahibi vatandaşımız bu uygulamadan faydalanmaktadır.

                2015 yılı Aralık ayı itibariyle Müdürlüğümüz tarafından 3730 ağır engelliye ulaşılarak bunların her bir bakıcısına 830,84 TL olmak üzere toplamda 3.099.033,20 TL ödeme yapılmıştır.

                Bakanlığımız 2012 yılında dünyada ilk olmak üzere, 81 il merkezinde engellilerin kamu kurumlarında istihdamına yönelik Engelli Memur Seçme Sınavı yapmıştır. Lise, yüksekokul ve fakülte mezunları sınav neticesinde, ilköğretim mezunları da kura ile bir kamu kurumunda istihdam edilmektedir.

                İl Müdürlüğümüzce hazırlanan EDES kapsamındaki ‘’Engelsiz Koordinasyon Merkezi’’ isimli projemiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gönderilmiştir. Bu proje ile Afyonkarahisar İl Merkezindeki bütün engelli STK’larının tek çatı altında toplanarak etkililiklerinin arttırılması planlanmaktadır. Bununla birlikte engelliler ve kamu kurumları arasındaki iletişim artırılarak, engellilerin kamu hizmetlerinden daha fazla yararlanması sağlanacaktır.

                İl Müdürlüğü olarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününü kutlar ve engellilerimizin kendileri için engellerin ortadan kaldırıldığı bir dünyada sağlıklı ve mutlu olarak yaşamalarını dilerim.

                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Yasin  EVCİN

                                                                                                                              Afyonkarahisar ASP İl Müdür V.

 

  
Editör: Haber Merkezi