28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: “Hepatiti Test Et ve Tedavi Et”

Bilinen en basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olan "Hepatit" tüm dünyada yaygın olarak görülen, ülke ekonomilerini çok yakından ilgilendiren ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle, kamuoyunun dikkatini hepatite çekmek amacıyla her yılın 28 Temmuz'u Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiş, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı Hepatit Günü için seçtiği tema da “Hepatiti Test Et ve Tedavi Et” olmuştur.


 

Hepatitin dünya genelinde, büyük oranda geç dönemde belirti vermesi ve hastaların büyük çoğunluğunun hastalıklarının farkında olmamaları nedeniyle risk altında olan kişilerin, bu gün vesilesi ile bu konuya dikkati çekilerek testlere yönlendirilmesi ve hastaların tedavi olma oranlarının artırılması en büyük hedefimizdir.

Bildiğiniz gibi viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (hepatit A, B, C, D ve E) bulunuyor. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır.

Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun dönemde kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı bir öneme sahiptir.

Hepatit B ve Hepatit C;

- Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla,

- Uygun şekilde steril edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi girişimler ya da diş hekimliği müdahaleleriyle,

- Kullanılmış enjektör paylaşımıyla,

- Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla,

- Uygun şekilde steril edilmemiş araçlarla yapılan dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla,

- Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla,

- Anneden bebeğe doğumda ve sonrasında,

- Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşabilir.

Ülkemizde, alınan önlemler ve düzenli aşı takibi ile hepatit türlerinde yıldan yıla önemli oranlarda azalma görülmektedir. Kendinizin ve ailenizin gerekli testlerini yaptırarak erken teşhis ve tedavi sonucu hepatiti kontrol altına alabilirsiniz.

Bilgilenin ve Korunun!

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi