24 Temmuz Basın Bayramı kutlandı

Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla program düzenlendi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde AFBEL Termal Otel’de düzenlenen kahvaltı programına Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Jandarma Komutanı J.Albay Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Şerife Münire Burcu, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, Kanal 3 Tv Mega Birlik Temsilcisi M. Emin Güzbey, Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Abdioğulları, Belediye Başkan Yardımcıları Süleyman Karakuş ve Murat Öner, gazete sahipleri, ulusal basın temsilcileri, radyo, dergi, internet medyası ile televizyon kanallarının temsilcileri katıldı.

İL YÖNETİCİLERİNE TALEP VE ÖNERİLERİNİ ANLATTI

Programın açılış konuşmasını Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt yaptı. Dernek Başkanı Sezer Küçükkurt konuşmasının başında tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını tebrik etti. İlimizin yöneticilerinden meslektaşları adına istek, talep ve önerilerini aktaran Küçükkurt, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile AFSÜ Rektörlüğü, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Valiliği ve ilimiz Milletvekillerinden olan beklentilerini anlattı. ABYD Başkanı Küçükkurt konuşmasına şöyle devam etti; “ “Afyon Kocatepe Üniversitesi ve AFSÜ Rektörlüklerinden talebimiz yerel gazetelerimizin arşivlerinin yeniden Üniversitelerimizin güvencesi altına alınması, tüm basın kuruluşlarımıza üniversitemizin teknik imkanlarından yararlanma olanağı sunulmasıdır. Buna örnek vermek gerekirse Üniversite yönetimlerimizden tüm basın kuruluşlarına web hizmeti ve internet sunucuları konusunda destek sağlanması ile başlayabiliriz.Sayın Belediye Başkanımızdan talebimiz, Afyonkarahisarlı basın mensuplarının yararlandığı küçük ayrıcalıklardan birisi olan ücretsiz otopark uygulamasının kaldırılması kararını yeniden gözden geçirmeleridir. Zira ücretsiz otopark uygulaması Türkiye’nin birçok yerinde sarı basın kartı mensuplarına yıllardır uygulanan bir kolaylıktır, örnekleri pek çok yerde mevcuttur. Belediyemizin basın-yayın organlarına sağladığı ilan reklam desteğinin de artırılarak sürdürülmesini Sayın Başkanımızdan istirham etmekteyiz. Ayrıca Kent Konseyi ve diğer sivil toplum yapısına yönelik Belediye çalışmalarına basın mensuplarının da dahil edilmesinin faydalı olacağına inanıyoruz.Sayın Valimize yerel basının önemli gelir kaynaklarından birisi olan resmi ilanlar konusunda resmi kurum ve kuruluşların yasa ve yönetmeliklere uyması talimatı verdikleri genelgeleri nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Valimizden talebimiz, yerel basın yayın organlarının kamuoyunu doğru bilgilendirmeleri adına geçmişte “vukuat raporları”, sonrasında ise “asayiş bültenleri” olarak adlandırılan Emniyet ve Jandarma bilgilendirmelerinin yeniden başlatılmasıdır. Takdir edersiniz ki doğru bilginin olmadığı yerde ortama yanlış bilgi hakim olmaktadır.En önemli taleplerimiz TBMM ve Ankara’daki temsilcilerimizden olacaktır elbette ki. Sayın Bakanımız ve Milletvekillerimizden sektörümüze yönelik yasal düzenlemeler konusunda diğer milletvekillerinden daha öne çıkarak bu düzenlemeler konusunda lokomotif görevi üstlenmelerini istirham ediyoruz. Şöyle ki; Mesleğimizin onurunun korunduğu bu tarihi günün yıldönümünde öncelikli beklentimiz, basın sektöründe yıllardır dile getirdiğimiz mesleki yasal düzenlemelerin zaman geçirilmeden gerçekleşmesidir” dedi.

“GAZETECİLİK MESLEĞİ YASASINA İHTİYAÇ VAR”

Gazetecilik Mesleği Yasasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden ABYD Başkanı Sezer Küçükkurt, “Ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorun acil çözüm beklemektedir.Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır. Gazeteci sıfatı taşıyacak olanların aynı doktor, hakim, savcı avukat meslek gruplarında olduğu gibi mesleğe “and içerek” başlamalarının sağlanmasıdır.Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka günümüz koşulları göz önüne alınarak değişmelidir. Darbe dönemlerinden kalan maddelerde düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. Denetlenen, düzenlenen ve desteklenen bir sektör olarak yazılı basının resmi ilanlardan elde ettiği gelirlerinde azalışa müsaade edilmemelidir. Zira bu gelirler gazetelerin mecburi istihdam zorunluluğunda bulunduğu personelinin masraflarını bile karşılayamamaktadır. Yerel basın devletimizin, hükümetimizin, Gazi Meclisimizin, siyasi partilerimizin ve siz değerli siyaset adamlarımızın desteğini her zamankinden daha çok beklemektedir. Şundan emin olunuz ki yerel basına maddi anlamda sağlanan her katkı, toplumsal yapımıza olumlu katkılar olarak geri dönecektir. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılar sunuyor, Ebediyete intikal etmiş tüm şehit ve gazilerimizle birlikte merhum meslek büyüklerimizi de rahmetle anıyor, Bayram tadındaki 24 Temmuzlarda bir arada olmayı yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

“HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını tebrik etti. Gerek İl Başkanlığı yaptığı dönemde, gerekse geride bıraktığı Belediye Başkanlığı döneminde her daim basının yanında olduğuna dikkat çeken Başkan Zeybek; “ Gayemiz güzel Afyonkarahisarımıza hizmet etmek. Basın, bizim gönül gözümüz, yürüyen ayağımız mesafesinde. Hizmetlerimizde aksaklıklar, yanlışlıklar olabilir. Eksik yapmış olabiliriz. Her türlü eleştirinize, önerinize, öngörünüze açığız. Bu vesileyle tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum” dedi.

“15 TEMMUZ GECESİ ÖZVERİYLE ÇALIŞTI”

Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise 24 Temmuz Basın Bayramını tebrik ederek basının toplumun eli, ayağı, gören gözü ve duyan kulağı olduğunu söyledi. Basın çalışanlarının yapacağı her türlü bilginin doğrusuyla, yanlışıyla toplumu ilgilendirdiğine dikkat çeken Milletvekili Yurdunuseven; “15 Temmuz’da basın vasıtasıyla, yazılı ve görsel medya vasıtasıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Ölümüne, ölümüne sokağa’ sözünü duymasaydık, belki de sokaklarda farklı şeyler olacaktı. Basınımızda yapılan haberlerin doğru, dürüst ve tarafsız olması ilkesi sizin ön ilkeniz olmalı. Afyonkarahisar basınında da görüyoruz ki; hiçbir zaman taraflı olmayan, yanlı olmayan haberlerinizle Afyonkarahisar halkımızı yönlendiriyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerken, tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum” dedi.

“BENDE ESKİ BİR GAZETECİYİM”

Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, kendisinin de eski bir gazeteci olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında: “Bende içinizde en eski bir gazeteciyim. Rahmetli amcamın gazetesi vardı. Bende orada makale yazardım. Tabi bu çocuğun yazdıkları okunmaz diyerek farklı bir isimle yazardım. Gazeteci deyince akla iğnelemek geliyor. O zaman bizimde bir belediye başkanımız vardı. Onu biraz iğneleyen yazılar yazmıştım. Ertesi gün dükkâna damladı. Babam ‘oğlum böyle şeyler yazarak başımıza iş açacaksın’ demişti.”

AFYON’DA GÜZEL BİR BİRLİKTELİK VAR

Afyonkarahisar’da güzel bir birlikteliğin olduğunu belirten Eroğlu, “Basın çok önemli bir organ. Balığı balık gibi haber verelim. Balığı timsah gibi haber verirsek o haber olmaz. Biz hükümet olarak basına büyük önem verdik. Çünkü basın büyük bir güç. Vatandaşın doğru haber alma hakkı var. Haberleri doğru bir şekilde vermemiz lazım. Milletimizin menfaatleri de çok önemli. Bunları göz önüne alarak haber yapmalıyız. Afyon’da çok güzel bir birliktelik görüyorum. Hepiniz bir çatı altında toplandınız. Bu bizim için gurur meselesidir.” ifadelerine yer verdi.

“SIKINTILARINIZI BİLİYORUM”

Eroğlu, basın camiasının sıkıntılarını bildiğini söyleyerek talepleri takip edeceklerini söyledi. Eroğlu, “Anadolu’daki mahalli televizyonlar, yerel gazeteler zorluklarla yürüyor. Bunları biliyorum. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Valimiz ve belediye başkanımız ellerinden geleni yapıyor. Benim şahsi kanaatim, sizler için uygun bir kanun çıkmasında fayda var. Bunun için bir komisyon oluşturalım. Daha sonra bunu Ankara’ya taşıyalım. TOKİ noktasında bir talep var. Daha önceki toplantılarda tamam demiştik. Bununla ilgili imkân sağlamıştık. O zaman için talep eden herkese ev imkânı sunduk. Bunun için tekrar bakalım. Afyon şu anda mutluluk sıralamasında ikinci sırada ama bence birinci sırada. Afyon’u tanıtalım. Kendi güzelliklerimizi gösteremiyoruz. Kurumunuzda Afyon’u tanıtma noktasında bir yer ayıralım. Afyon’un turizmden gelir elde etmesi gerekiyor.” dedi

“POLEMİK OLUŞTURABİLECEK HUSUSLARDAN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR KAÇINILIYOR”

Son olarak konuşan ve basının demokrasinin olmazsa olmaz organlarından biri olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Valilik, Belediye Başkanlığı ve Milletvekilleri ile bugün sizlerle birlikte olmak istedik. Bu yıl birlikte bir organizasyonla tüm basın mensupları ile bir araya gelmek istedik. Belediye işbirliği ile olan bu programın artıları vardır, eksileri vardır, ama bize göre birlikteliği sağlayabilmenin avantaj olduğu düşüncesindeyim. Basın demokrasinin olmazsa olmaz organlarından birisidir. Toplum adına kamu kurum ve kuruluşlarının, toplum adına siyaset mekanizmasının, diğer STK ve benzerlerinin yaptıklarını takip etme, doğru olanları bildirme, yanlış olanları bildirme, yanlış olanların yeniden düzeltilmesine fırsat verme adına toplumun bir taraftan gözü, bir taraftan kulağı, bir taraftan da dili konumundasınız. Bu özellikleriniz nedeniyle de toplumun her kesiminden önemli bir şekilde değer görüyorsunuz. Bu değerin devam edebilmesinin yolu da sağlıklı bir şekilde habercilik yapmak, sağlıklı bir şekilde yorum yapmaktır. 2 yıldır burada görev yapıyorum. Gözlemlediğim husus şu; basın önemli bir toplumsal görevi yerine getiriyor. Polemik oluşturabilecek hususlardan mümkün olduğu kadar kaçınılıyor. Toplumda sıkıntı yaratabilecek, toplumu birbirine düşürebilecek haberlerden uzak duruluyor. Bu sebeple ben en alttaki muhabirinden en üst yöneticisine kadar tüm basın mensuplarını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİRLİKTELİĞİN DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUM”

Basın camiasında güzel bir birliktelik olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Yöneticiler ve çalışanlar anlamında olsun birliktelik güzel bir şekilde gidiyor. İnşallah bu birliktelik devam eder. Çünkü bunun katkısı ilimizedir. İlimizin iyileşmesi, iyi olarak anılması burada yaşayan siz basın mensupları için de önemlidir. Afyonkarahisar’ımızın olumsuz yönleri ile dışarıda anılması buraya gelecek kişilerin sayısını, üniversiteye girecek öğrencilerin niteliğini düşürür. Onun için bizim ilimize zarar verebilecek davranışlardan biz yöneticiler başta olmak üzere siz basın mensuplarının da kaçınması gerekir. Bu aynı zamanda yaşadığımız ile vefa borcumuzdur. Buranın ekmeğini yiyoruz. Bu ilde yaşıyoruz. Buraya karşı hepimizin her makamda, her mevkide, her ortamda olan kişinin sorumluluğu var. Basın mensupları da bu sorumluluğun başında geliyor. Eğer bu şekilde, bugüne kadar geldiği şekliyle devam edersek Afyonkarahisar’ımızı daha iyi tanıtmış oluruz ve bundan da uzun vadede ilimiz daha fazla yararlanmış olur” şeklinde konuştu.

SİZLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Kamu, kurum ve kuruluşları olarak her zaman sizlerin haber yapma isteklerine, röportaj taleplerine ve kamu imkânlarından basın mensuplarının yararlanması hususunda sizlere yardımcı olmaya çalıştık. Bu konuda aynı tutumumuz devam edecektir. Programa katılımlarınız için hepinize teşekkür diyor, Gazeteciler ve Basın Bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.Konuşmaların ardından Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri kendilerini fotoğraflayan ve görüntü kaydeden basın mensuplarının yerine geçerek, kısa bir süre olsa gazetecilik görevini yerine getirdi. Günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi