“23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Kutlu Olsun”

Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel EROĞLU'nun "23 Mart Dünya Meteoroloji Günü" münasebetiyle Meteoroloji alanında ülkemizde yapılan yatırımlarla alakalı yapmış olduğu değerlendirmeleri ihtiva eden basın açıklamsı:

23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü gönülden kutluyorum. Bakanlıklarım döneminde mes’uliyetimde bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğünü, Dünya’nın en donanımlı kurumlarından biri haline getirdik. Türkiye’de meteoroloji alanında yaptığımız yenilikler, gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve kullandığımız ileri teknoloji ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahminlerinde isabet oranını %90’ın üzerine taşıdı.

Meteorolojik Hizmetler Son Derece Önemlidir…

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu hizmetler son derece önemlidir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, özellikle meteorolojik hizmet verilerinin elde edilmesi, saatlikten mevsimlik zaman dilimine kadar hava tahminlerinin hazırlanması, kuvvetli meteorolojik hadiseler için erken uyarılar yaparak can ve mal kayıplarının azaltılması hususunda son derece mühim bir vazifeyi ifa etmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu gözlem verilerinden ziraattan karayolu ulaşımına, denizcilikten hava yolu ulaşımına, askeriyeden spor faaliyetlerine kadar pek çok alanda faydalanılmaktadır.

İleri Teknoloji İle Hava Durumu Artık Anlık Öğreniliyor…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü daha önceki dönemde hava tahmini için ölçümlerini elle yapardı. Ölçüm neticelerinin vatandaşlara duyuruluncaya kadar hava durumu çoktan değişirdi. Biz bunun önüne geçmek için ülke genelinde yüksek teknoloji ürünü otomatik meteoroloji ölçüm sistemlerini kurduk.

İklim değişikliğine bağlı olarak sayıları artan kuvvetli meteorolojik hadiselerin sebep olduğu can ve mal kayıplarının azaltılması, bu hadiseler öncesinde kısa süreli tahminler ve erken uyarıların hazırlanmasına katkı yapılması maksadıyla 2002 yılında sadece 1 adet olan Meteoroloji Radar sayımızı 20’ye yükselttik.

Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması, tahmin tutarlılıklarının artırılması maksadıyla, 2002 yılından itibaren kurulmaya başlanan Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) sayımız 1.711’e ulaşmıştır.

İlk defa hükümetimiz döneminde denizcilik faaliyetlerine meteorolojik destek verilmiştir. Denizlerdeki meteorolojik bilgilerin elde edilmesi ve denizcilik sektörüne yönelik meteorolojik ürün ve hizmetlerin hazırlanması maksadıyla 88 noktaya Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk. Cebeli Tarık’tan Hazar Denizine kadar bütün denizlerde meteorolojik veri sağladık.

Uçuculuk faaliyetleri ve uçuş güvenliğine katkı sağlanması maksadıyla havalimanlarına kurulan meteoroloji gözlem istasyonlarının sayısını 74’e yükselttik. Yıldırım ve şimşek hadiselerini önceden tespit ederek, can ve mal kayıplarının önüne geçmek maksadıyla 41 adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurularak hizmete alınmıştır.

Yaptığımız bu yatırımlar ve kullandığımız yüksek teknoloji ürünler sayesinde hava tahminlerindeki isabet oranımız %90’ların üzerine çıkmıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mobil uygulamasını indirme sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Bu uygulama sayesinde 81 ilimizin ve 957 ilçemizin anlık hava durumlarını Dünya’nın neresinde olunursa olunsun ulaşabilmektedir.

Bu çalışmalarda emeği geçen Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün çalışanlarını tebrik ediyor, bütün meteoroloji çalışanlarının ve vatandaşlarımızın 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü tebrik ediyorum.

Editör: Haber Merkezi