2022 Yılının Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin 2022 yılının Temmuz ayı olağan toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci’nin idaresinde ATSO Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “Pençe-Yıldırım Harekatı'nda bölücü terör örgütünün yerleştirdiği EYP'nin patlaması sonucu, Çobanlarlı P.Söz. Er Cüneyt Taşyürek’in şehit olduğunu üzülerek öğrendik. Şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine sabır; milletimize başsağlığı dilerim. Geçen ayki Meclis toplantımızın hemen ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in 70. Yıl Kuruluş Etkinlikleri’ne katıldık. Etkinlik kapsamında Meclis Üyemiz ve TOBB Delegemiz Sayın Mehmet Tamer Günel, 20 yılı aşkın ve kesintisiz süren TOBB Delegeliği dolayısıyla plaket aldı. Kendisini kutluyor; başarılarının devamını diliyorum. Meclis Üyemiz Sayın Ömer Altınay’ın kızı geçtiğimiz günlerde evlendi. Sayın Ömer Altınay’ı kutluyor; genç çifte mutluluklar diliyorum. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürdüğüm Afyon Boğaz Mermerciler Derneği’nin Genel Kurulu’nu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Dernek üyelerimiz Yönetim Kurulu Başkanlığı’na beni yeniden layık gördüler; dernek üyelerimize ve Genel Kurulumuz’da bizi yalnız bırakmayan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüsnü Serteser’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş insanları ile buluştuğunu hatırlatan Merdivenci, “İş insanları ve sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, karşılaşılan sorun ve sıkıntıların aktarılması bakımından son derece yararlı oldu” ifadelerini kullandı.

Ekonomideki gelişmeler hakkında da görüşlerini dile getiren Merdivenci, “Yaz aylarının gelmesi ile ürünlerin fiyat artış hızında bir duraklama yaşandığını görüyoruz. Bu durum sevindiricidir; ancak dileğimiz bu duraklama ve bilhassa fiyatlardaki gerilemenin sürdürülebilir olmasıdır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı verilere göre yıllık Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 78.62; yıllık Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 138.31 oldu. Bir üretici, geçen yıl 100 birime mal ettiği ürünü, bu yıl 238 birime mal edebiliyor. TÜFE ile ÜFE arasındaki uçurum, hammadde, akaryakıt ve diğer girdilerin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Üreticilerimiz, bir taraftan maliyetleri tüketiciye asgari düzeyde yansıtmaya çalışırken, diğer taraftan ayakta durmaya ve istihdamı sürdürmeye gayret gösteriyor. İş dünyasının görüş ve taleplerine kulak verilmesi; aynı zamanda gündeme getirilen ve not alınan isteklerin hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Merdivenci, Kovid-19 salgını konusunda herkesin dikkatli davranması gerektiğine işaret ederek “2019’un sonunda Çin’de görülen, 2020 yılının Mart ayından itibaren de ülkemizdeki ilk vaka ile birlikte hayatımıza giren Kovid-19 salgını tam olarak bitmiş değil. Afyonkarahisar’da da, ülke genelinde de bir dönem ivmesi düşen vakaların yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz. Ekonomimize ket vuran, bizi birbirimizden ayrı düşüren kapanma dönemlerini yeniden yaşamamak için dikkatli davranmalı, kendi tedbirlerimizi almalıyız” dedi.

Toplantının ikinci gündem maddesinde 2022’nin Haziran ayı karar özetleri oybirliğiyle onaylandı.

Toplantının üçüncü gündem maddesinde 2022’nin Haziran ayı Hesap Hülasası oybirliğiyle tasdik edildi.

Toplantının dördüncü gündem maddesinde asgari ücretteki artış sebebiyle yeni kayıt ücretleri görüşüldü. ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un Meclis Üyeleri’ni bilgilendirmesinin ardından gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.

Toplantının beşinci gündem maddesinde ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Anlıak, Yönetim Kurulu’nun 2022 yılı Haziran-Temmuz Faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Anlıak’ın ardından ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının son gündem maddesi olan “Dilek ve Temenniler” bölümünde, Meclis Üyeleri söz alarak görüş, öneri ve taleplerini dile getirdi.

Meclis Üyesi Mustafa Özer, ihracatta ürün çeşitliliğinin sağlanması durumunda ihracatın artacağını belirtti.

Meclis Üyesi Abdullah Sancak, kredi başvurularında yararlanılan ekspertiz raporlarında işletmelerin sahip olduğu varlıkların, düşük değerleme ile karşılaştıklarını; bu nedenle istenilen kredinin yaklaşık 10’da birinin verildiğini kaydetti.

Meclis Üyesi Mesut Tabak, asgari ücretin artışının ardından işverenlere sağlanan destek ve teşvikin yeterli olmadığını, bu konuda çalışma yapılmasını önerdi.

Meclis Üyesi İbrahim Sömer, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın katılımıyla Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda gündeme getirdiği talepler hakkında geri bildirim sağlanmadığını dile getirdi.

Meclis Üyesi Şaban Ceylan, ihraç kayıtlı ürün satan işletmelerin paralarını tahsil ederken Merkez Bankası’nın kur kararı dolayısıyla gecikme ve mağduriyet yaşadığını söyledi.

Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in güncel gelişmeler değerlendirmesinde gündeme getirdiği TEPAV’ın 100 yıllık işletmeler araştırması için yerel tarih araştırmacılarından destek alınabileceğini belirtti.

Meclis Üyesi Cemil Uluışık, asgari ücretin artması ile birlikte kıdem tazminatlarının da aynı oranda yükseldiğine işaret ederek işletmelerin bu konuda sorun yaşadığına dikkat çekti.

Meclis Üyesi Ahmet Hikmet Dönerkaya, kıdem tazminatı ve diğer konularda işverenin haksız göründüğünü vurguladı.

Meclis Üyesi Mustafa Kocaşaban, daha önce gündeme getirdiği elektronik yazarkasa fiş kesme sınırlarının artırılması talebini yineledi.

Meclis Üyesi Fatih Mühsürler, asgari ücretin Aralık ayında yeniden zamlanacağını belirterek işverenler için de düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, işveren ve işçiler arasındaki muhtemel anlaşmazlıkların ihtiyari arabuluculuk vasıtası ile çözülmesi durumunda mahkeme yolunun kapandığını belirtti.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Meclis Üyeleri’nin görüş ve taleplerinin not edildiğini belirterek “Talep ve görüşlerinizi takip ediyoruz. Karşılaşılan sorunların çözümü için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde en çok lobi yapan Odayız” dedi.

ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci de toplantıda belirtilen sorunlarla ilgili görüşmeler yapılacağının altını çizdi. Merdivenci, katılımları dolayısıyla Meclis Üyeleri’ne teşekkür ederek toplantıyı kapattı.

Editör: Haber Merkezi