"2021’de yurtdışında pazar arayacağız"

AFSİAD Başkanı Kadir Sayın'ın 2021 yılı hakkındaki değerlendirmeleri Türkiye'de ekonominin nabzını tutan Dünya Gazetesi'nde geniş yer buldu.

İş dünyasının 2021 yılındaki öngörülerinin yer aldığı Dünya Gazetesi'nde 2021 yılı değerlendirmesinde bulunan Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Kadir Sayın, 2020 yılının pandemi nedeniyle zor şartlar altında geçtiğini belirterek, 2021 yılı için beklenti ve öngörülerini paylaştı.

2021 YILI, 2020'YE KIYASLA DAHA FAZLA UMUT VADEDİYOR

Bu yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide toparlanma öngördüğünü dile getiren AFSİAD Başkanı Sayın, "Bu yıl risklerin ve ihracatta sıkıntıların devam edeceğini öngörüyoruz. Yine de 2021 yılı, 2020’ye kıyasla daha fazla umut vadediyor. Aşağı yönlü gidişat durdu ve yukarı yönlü hareket başladı. Ekonomideki yaraların tamamen sarılması kolay olmayacak ve vakit alacak. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak, geçmişten gelen oturmuş üretim yapımız, yetişmiş, kalifiye iş gücümüz ve iyi bir altyapımız sayesinde teknolojiye ve insana yatırım yapar, ekonomik istikrarı sağlarsak 2021 yılından daha başarılı bir şekilde çıkabiliriz." dedi.

ULUSAL TEDARİKÇİ OLMAK İÇİN GÖSTERDİĞİMİZ ÇABALAR MEYVESİNİ VERDİ

Sanayi ve hizmet sektöründeki toparlanma için desteklerin devam etmesi gerektiğini kaydeden Sayın, "Ayrıca zorlu şartlara rağmen yurtdışında pazar ve müşteri arayışlarımız sürecek. Pandemiden dolayı ulusal tedarikçi boşluğunu değerlendirmek, Amerika ve Avrupa kıtasının ulusal tedarikçisi olmak için gösterdiğimiz çabalar meyvesini verdi. Afyonkarahisar’dan yapılan ihracatta ilk sırada 5 milyon 797 bin dolar ile ABD yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 22 arttı. İkinci sırada yer alan Çin’e ihracatımız ise yüzde 23,8 gerilemeye rağmen 4 milyon 132 bin dolar oldu. Pandemide, ekonomik istikrar paketleri ve devlet destekleri kapsamında iş dünyası için piyasa dostu kararlarla doğru adımlar atıldı. Buna rağmen, pandemi sürecinin uzaması nedeniyle alınan kararlar ve piyasalardaki belirsizlikler sebebiyle alınan tedbirler gerekli etkiyi göstermedi. Bu nedenle acilen ekonomik istikrar ve destek paketlerinin piyasalardaki etkisini artırıcı ek önlemler de alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

AFSİAD Başkanı Sayın, yeni dönemin Türkiye’ye sağladığı fırsat ve avantajlara daha fazla odaklanılması gerektiği görüşünü sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi