“2013 Önemli Olaylara Gebe”
 
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası’nda yerel ve ulusal gündem konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın yönetiminde düzenlenen Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.
Bu hafta Basın Odası’nda eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade vermesi, İmralı görüşmeleri ile 2013 yılından ilimizin beklentileri değerlendirildi.
“Yeni yılın ilk günlerinde önemli gelişmeler yaşandı”
Ülkemizde yeni yılın ilk günlerinde önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanı olan İsmail Hakkı Karadayı geçtiğimiz hafta içinde gözlem altına alındı ve ifade verdi. Sonra tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir imza atması koşuluyla Karadayı’yı serbest bıraktı. Daha önce de yine eski Genelkurmay Başkanlarından İlker Başbuğ tutuklanmıştı. Bunun yanı sıra Öcalan’la görüşmeler gündeme yansıdı. Görüşmelerin ardından kamuoyunda çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Bu gelişmeler gündemde tartışılmaya devam ediliyor. Referandum öncesi de benzeri gelişmeler yaşanmıştı. Yani referandum öncesi eylemsizlik anlaşması sağlandı referandum sonucu ‘evet’ çıktı. Şimdi bir yıl sonra yerel seçimler var. Bu seçimlerde özellikle büyükşehirlerde ki Kürt oylarına göz kırpma mı yapılıyor bu görüşmelerle” diye konuştu.
“Görüşmelerin hangi noktada olduğunu bilmek istiyorum”
Konuşmasına Sarıkamış Harekâtının yıl dönümü olması sebebiyle şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Ahmet Tunca’ Geçen yıl bu günlerde ben gazeteci kimliğim ile Sarıkamış’a gittim. Orada yaşananları bire bir izledim’dedi. Öcalan’la görüşmelerin basına yansıdığını söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Orada nelerin konuşulduğunu benim vatandaş olarak bilmek hakkımdır. Şeffaflıktan bahsediyorlar, ancak ben bu şeffaflığı göremiyorum. Görüşmelerin hangi noktada olduğunu bilmek istiyorum. Bunun haricinde 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Karadayı geçtiğimiz hafta ifade verdi. Bu hadisenin darbe olup olmadığı hala tartışılıyor. O dönem 2.başkan olan Çevik Bir, daha önce tutuklandı. Ben 12 Eylül dönemini de yaşamış bir gazeteciyim. Bu ülke darbelerden zarar görmüştür. Rüzgâr nereden eserse oraya sürüklenen bir ülke olduk. 28 Şubat’ta yaşananları hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.
Programın ikinci bölümünde 2013 yılından ilimizin beklentileri konuşuldu.
“Kapatılan beldelerden ilçe ve şehirlere göç olacaktır”
2013’ün ikinci yarısında seçimler dolayısıyla siyasetin hızlanacağını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, ‘Şu anda 28 Şubatta yaşananları değerlendirirken o dönemde yaşananlara bakmak lazım. Rahmetli Erbakan başbakanlığında konutta kimlere iftar yemeği verildi? Sokaklarda cübbeli sarıklı gezinenleri, Sincan da yaşananları hatırlayalım. Ayrıca Tansu Çiller Başbakanlığında Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller gece yarısı bavul dolusu paraları götürdü. Terzileri Suna Pelisler’ in adına alınan gayrimenkulleri unutmadık ‘dedi. Yılmaz “Hükümette bulundukları için belirleyici olacak olan Ak Parti’dir. Bakan Eroğlu’nun bu yıl ilimize daha sık geleceğini düşünüyorum. Diğer parti temsilcileri de yine ilimize geleceklerdir. İlimizin ekonomik olarak bu yıl içinde çok fazla gelişeceğini düşünmüyorum. Teşvik Yasası ilimize çok fazla yatırımcı getirmedi. Kapatılan beldelerden ilçe ve şehirlere göç olacaktır. Belediyeler kapanacağı için buraları nüfus kaybedebilir’ dedi.
“Cumhurbaşkanımız Mutlaka Kocatepe’yi Görmeli”
İlimizin yeni yılda ekonomik olarak iyi bir yıl geçirmesinin önemli olduğunu kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir seçim yaşanacak. Ardından TOBB seçimleri var. İlimizde ben Hüsnü Serteser’in başkanlığa devam edeceğini düşünüyorum. İlimizin ticaret ve sanayisiyle ilgili fikir ve projeler üretilmeli. İhracat rakamlarının yükselmesini bekliyoruz. İlimizin
marka değerlerinin oluşturulması çok önemli. Havaalanı’ndan ve başlayacak olan hızlı trenden ilimizin en iyi şekilde faydalanmasını arzu ediyoruz. Üniversitemizin ilimizden kopuk olmadığı bir yıl diliyorum. Üniversitelerin şehirlerle iç içe olması lazım. Sanayi ile üniversitenin şehirden kopuk olmaması çok önemlidir. Yoksa bunlardan o şehir bir fayda göremez” diye değerlendirmede bulundu.
10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilimize geleceğini hatırlatan Sevim, ‘Programı nedir şu an bilmiyorum. Fakat Cumhurbaşkanımız Gül mutlaka Kurtuluş Savaşının meşalesinin yakıldığı Kocatepe’ye görmelidir’ dedi.
Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.
 
Editör: Haber Merkezi