2. Beyyazı İsyanı

Afyonkarahisar’ın Beyyazı beldesinde, taş ocağının yeniden faaliyete geçmesi ve taş ocağı için tarlalardan izinsiz yol geçirilmesi yürüyüşle protesto edildi

Afyonkarahisar’ın Beyyazı beldesi sakinleri, belde yakınlarındaki taş ocağının yeniden faaliyete geçmesi ve taş ocağı için tarlalarından izinsiz yol geçirilmesine isyan etti. Yürüyüş yapan yaklaşık bin kişilik grup ''Ya Beyyazı, ya taş ocağı’’ sloganları attı.
Belde sakinlerinin tepkisi üzerine geçen yıl faaliyetini durduran Sağlamlar İnşaat şirketine ait taş ocağı, firmanın aldığı izinle yeniden faaliyete başladı. Bu karar belde halkının sabrını taşırdı.
Belde sakinleri, Avrupa’ya tarımsal ürün ihracatı yaptıklarını belirterek, şunları söylediler:
''Bu taş ocağı daha önce de faaliyet gösterdi, ancak faaliyette olduğu yıl bizim ihraç ettiğimiz ürünün yüzde 75’i iade edildi. Çünkü dinamitle patlatma yaptıkları için çıkan toz, tarlalardaki ürünü öldürüyor. Ayrıca taş ocağının sahibi şirkete yılda 256 kilogram dinamit patlatma izni verilmesine rağmen, onlar burada 5 ton patlayıcı kullandılar. Şimdi de tarlalarımızın arasındaki 2 metrelik traktör yolu bizden habersiz ve izinsiz olarak genişletildi. 5 kilometre yol boyunca tarlamızdaki ürünü ezerek, 6 metrelik yol açtılar. Artık canımıza yetti. Daha de az sayıda kişiyle protesto eylemi yapmak istedik ama jandarma engel oldu. Hatta birkaçımız hastanelik oldu. Bu yolların açılması bardağı taşıran son damla oldu. Taş ocağındaki patlamalar evlerimize de zarar veriyor, ancak yetkililer bizim sesimize kulak tıkıyorlar.''
Çeşitli yaşlardan yaklaşık bin belde sakini, yeni açılan yoldan taş ocağına kadar yürüyüş yaparak, ''Ölmek var, dönmek yok’’, ''Ya Beyyazı, ya taş ocağı'' sloganları attılar.
Olası bir taşkınlığa karşı grubun yolunu kesen jandarma ekiplerinin sayısı yetersiz kalınca, çevik kuvvet polisi ve panzer takviyesi yapıldı. Polis ve jandarma yolu kesince, eylemciler yürüyüşe tarlalardan devam etti.
Sloganlar eşliğinde yürüyen grubun sorunlarını dinlemek isteyen ve Sağlamlar İnşaat şirketinin de ortaklarından olduğu Kanal 3 Televizyonu ekibiyse öfkeli grubun gazabına uğradı. Ekip üyeleri yara almadan grubun elinden kurtulurken, ekibin aracı yumruk ve taşlar nedeniyle ağır hasar gördü.
Editör: Haber Merkezi