18 Mart Şehitler Gününde Şehitlerimiz Rahmetle Anıldı.
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 99. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirildi. Etkinlikler ilk olarak Kocatepe Mezarlığındaki Garnizon Şehitliğinde başladı.
Buradaki törene, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğg. İsmet Gökhan Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, daire müdürleri, Şehit aileleri ile askeri ve mülki amirler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından askeri manga tarafından saygı atışı yapıldı.
Vali Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğg. Gülmez, Belediye Başkanı Çoban ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı tarafından şehitliğe çelenkler sunuldu. Törende Hv. Lev. Yzb. Şükrü Coşkun tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü ve Şehitleri Anma günü ile ilgili bir konuşma yapıldı.
Garnizon Şehitliğindeki tören, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun Şehitlik Özel Defterini imzalaması ve Şehitliğin gezilmesiyle devam etti. Şehit mezarlarını teker teker ziyaret ederek karanfil bırakan Vali Balkanlıoğlu ve diğer protokol mensupları daha sonra Emniyet Mensuplarına ait Polis Şehitliğine giderek Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okudular. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Şehitler günü nedeniyle, evlatlarını ve eşlerini mezarlarında ziyarete gelen Şehit Ailelerinin de yanlarına giderek onlara sabırlar diledi.
18 Mart Şehitler Günü Anma etkinlikleri kapsamında günün ikinci programı Ticaret Meslek Lisesi tarafından Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlendi. Programda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Okul Müdürü Abdullah Cemal Tola tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı.
Okul Müdürü Abdullah Cemal Tola’nın konuşması için tıklayınız.
Okul Müdürü Abdullah Cemal Tola’nın konuşmasının ardından yine aynı okul öğrencisi Kemal Mert Ünal tarafından okunan Mehmet Akif Ersoy’un ‘Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak’, adlı şiir programa katılanlara duygulu anlar yaşattı.
Programda daha sonra Piyade Yarbay Tuncay Timuçin tarafından, Çanakkale Zaferinin Askeri Yönü anlatıldı. Türkü ve şiir dinletisi ardından halk oyunun sergilendiği programda Şehit kızı Oruçoğlu Ortaokulu 6 sınıf öğrencisi Ayşegül Oymak tarafından okunan şiir izleyenler tarafından büyük alkış aldı.
Daha sonra ‘Muhammed İkbal’in Rüyası’ adlı tiyatro oyunu sergilenen program Devlet Övünç Madalyası Dağıtım Töreni ile devam etti. Şehit yakınlarına Devlet Övünç Madalyaları ve Beratları Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından takdim edildi.
Tören sonunda başta Vali İrfan Balkanlıoğlu ve diğer protokol mensupları, muhteşem bir program hazırlayarak günün anlam ve önemini en iyi şekilde belirten, Ticaret Meslek Lisesi Müdürü, Okul Öğretmen ve Öğrencilerini tebrik ettiler.
Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlenen anma etkinliklerinden sonra, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Şehit Ailelerine ve Gaziler onuruna Çakmak Otel’de protokol üyelerinin de katıldığı bir yemek verdi.
Yemekte Afyonkarahisar protokolünün üyeleri Şehit Ailelerinin masalarına dağılarak birlikte hem yemek yediler, hem de sohbet ederek Şehit Ailelerinin acılarını paylaştılar.
Yemek öncesinde bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, tüm Şehitlerimizi Rahmet ve minnetle andıklarını, ailelerine sabırlar dileğini belirterek, tüm Gazilere de Yüce Allah’tan şifa ve sağlıklı uzun ömürler temenisinde bulundu. Vali Balkanlıoğlu; “Bu önemli günde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Memlekette hemen hemen ailesinde şehit olmayan kimse yok. Terörle mücadelede şehit olanlar var. Savaşta, Kore’de şehit olanlar var. Benim babamın babası da Çanakkale’de şehit düşmüştür. Bütün akrabalarımız şehit olmuştur. Hemen her evde şehit resmimiz vardır. Bu memlekette barınmak, bağımsız kalmak, bayrağımızın gökyüzünde dalgalanması, ezanların okunması şehitlerimiz sayesinde mümkündür. İnsanlarımız ülkemiz uğruna canlarını seve seve vermeye hazırdırlar. Törende de gördük, oradaki resimde bir grup asker yürüyordu. Oradakiler belki 13-14 yaşlarında çocuklardı. Taşıdıkları tüfekleri neredeyse yere dokunuyordu. Onlar korkusuzca, kahramanca bizim için şehit oldular. Allah bu millete, bu devlete, buradaki şehit aileleri ve gazilere başka acı yaşatmasın. Allah şehitlerimizin şefahatine nail eylesin. Makamları ve mekanlarını cennet eylesin.” dedi.
Yemekten sonra Vali Balkanlıoğlu, diğer protokol üyeleri ile birlikte Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğini ziyaret ettiler. Burada Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı’dan bilgiler alan Vali Balkanlıoğlu, dernek bürosunun çok güzel olduğunu ifade ederek Dernek Başkanı Kumartaşlı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle güzel bir dernek bürosuna rastlamadığını belirten Vali Balkanlıoğlu; “Burası 5 yıldızlı otel lobisinden daha güzel. Çünkü şehit ailelerimiz ve gazilerimiz için ne yapsak azdır. Bizlerin vatanlarında rahat etmesi için, bayrağımız için, istiklal marşımız ve hürriyetimiz için canlarını feda etmiştir. Gazilerimiz de bu uğurda uzuvlarını kaybettiler. Son yapılan çalışmalar sayesinde şehit yakınlarımız ve gazilerimiz bir çok hak ve imkan kazandılar. Tabi bu imkanlar ne acıları dindirir, nede evlatları geri getirir. Ama inşallah bu acılar tekrar yaşanmaz. Allah devlete ve millete zeval vermesin. Bugün, dünyanın en gelişmiş orduları bu zaferle bozguna uğratıldığı 18 Mart Çanakkale Zaferinin kazanılmasının yıldönümüdür. Bu şanlı zaferin ardından kendine gelen milletimiz kurtuluş savaşını da kazandı. Bu zafer münasebetiyle bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, gazilerimize de sağlıklı ömürler diliyorum.”dedi.
18 Mart Şehitler Günü etkinlikleri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinde bulunan şehit resimlerini incelenmesi ile sona erdi.
Editör: Haber Merkezi