12’nci Zafer, Millet “Devam” dedi

Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birini yaşadı. Millet, 16 yıldır süren istikrara ‘Devam’ dedi ve Recep Tayyip Erdoğan’ı yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçti

Türkiye dün tarihi bir seçim yaşadı. Sandık başına giden millet, 16 yıldır devam eden tercihini değiştirmedi. 24 Haziran seçimleri 'Cumhur'un zaferi ile sonuçlanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rakiplerine büyük bir fark atarak ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmiş oldu. Millet, yeni döneme yani cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de bir kez daha destek verirken Türkiye'nin önündeki sorunları "Başkan Erdoğan çözer" dedi.

TERCİH YİNE 'ERDOĞAN'

Yaklaşık bir buçuk aydır meydanlarda devam eden seçim dönemi sona erdi ve dün millet sandık başına gitti. Meydanlarda muhalefetin kopardığı "Seçimi kazanıyoruz, meydanları dolduruyoruz, partinin oyları eridi, oyları çalacaklar" gibi kuru gürültülere pabuç bırakmadı. Millet 2002'den bu yana olduğu gibi tercihini yine AK Parti ve Erdoğan'dan yana kullandı. Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde de daha önceki seçimde olduğu gibi birinci turda Cumhurbaşkanı seçilerek 5 yıl daha Türkiye'yi yönetme vizesini vatandaştan aldı. 10 Ağustos 2014'te oyların yüzde 51.79'unu alarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan'a 24 Haziran seçimlerinde yüzde 53'e yakın oy çıktı.

12'NCİ ZAFER

24 Haziran seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12'nci zaferi oldu. Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinden bu yana geçen 16 yıllık süreçte 5 genel, 3 yerel seçim, 3 referandum ve bununla birlikte 2 cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüsledi.

YENİ SİSTEME ONAY

Vatandaş, seçimlerle birlikte güçlü mesajlar da verdi. 24 Haziran seçimleri ile birlikte Türkiye parlamenter sisteme veda edip Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti. Anayasa değişikliğine destek veren AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na verilen destek aynı zamanda yeni sistemin de bir kez daha güven oyu alması anlamına geldi.

Millet, "Seçim sürecinde oyları etkilemek için yapılan kur ve faiz oyunlarının dış kaynaklı olduğunun farkındayız. İçerideki destekçilerinin de farkındayız. Ne ülkemize ne de Erdoğan'a operasyon çekilmesine izin vermeyiz" dedi.

Aynı zamanda sandıktan "Türkiye'nin gerek içeride gerekse dışarıda yaşadığı sorunları, terörle ve FETÖ ile mücadeleyi ancak Erdoğan'ın ustalığı ile aşabiliriz. 2023 hedeflerinizi destekliyoruz" mesajı da çıktı.

MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU ALDI

Seçim öncesi arka arkaya açıklanan manipülatif anket sonuçlarına rağmen milletvekili seçiminde de tablo değişmedi. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu "Cumhur İttifakı" oyların yüzde 55'ini alarak parlamentoda çoğunluğu sağladı. Anketlere rağmen AK Parti, 1 Kasım seçimlerine göre oylarını büyük oranda korudu. Aynı şey MHP için de geçerli oldu.

Editör: Haber Merkezi