"1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi" başladı

AKÜ Tıp Fakültesi Öğrencilerinin düzenlediği -"1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi" başladı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan "1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi", AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusünde bulunan Atatürk Kongre Merkezinde başladı.
"Tıbbi Aciller ve Şiddet" temalı olarak hazırlanan "1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi" kapsamında, üç gün boyunca, bazı tıbbi aciller konusunda öğrenci ve misafir öğretim üyelerinin bildiri sunumları ve öğrencilerin pratiklerini geliştirebilecekleri çalıştayların yanı sıra sözlü sunumlar ve poster sunumları yer alacak.
Türkiye'nin 31 farklı üniversitesinden 158 Tıp Fakültesi öğrencisi ve 7 öğretim üyesi katılım sağladığı kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından AKÜ tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Kongrenin açılış törenine Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Songur, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak'ın yanı sıra Tıp Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri katıldı.
Kongrenin açılış konuşmalarını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Stj. Dr. Alper Selim Kocaoğlu konuşmasında "Kongremiz hazırlık sürecinde bizden desteğini esirgemeyen sayın Valimize, belediye başkanımıza, ilimiz protokolünün değerli üyelerine ve de ilk günden itibaren bizleri yalnız bırakmayan sayın rektörümüze, dekanımıza ve hocalarımıza bizlere burada buluşma imkanı sağladıkları için teşekkür etmek istiyorum. Uzun bir süreç sonunda ortaya koymuş olduğumuz kongremizin her aşamasında görev alan, gece-gündüz demeden çalışan tüm ekip arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç bilirim” dedi.
Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Gelecekte meslektaş olacak bilim insanları olarak bizler, bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşmaktan memnun olan hocalarımızla birlikte kişisel gelişimimize ve sosyal yönlerimize katkıda bulunabilmek amacıyla bu çatı altında toplandık. Ümit ediyorum ki, tüm katılımcılarımız, hiçbir sorun yaşamadan, bilimsellik ve sosyalliği bir arada yaşayarak kongremizden ayrılır ve bu kongreyle ilgili akıllarda güzel anılar kalır" diye konuştu.
Kongre Başkanı ve AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Songur konuşmasında, kongre programıyla ilgili bilgiler vererek, 3 gün sürecek kongrenin 1. ve 2. gününde 5 oturum ve 1 panelin yanı sıra çalıştayların gerçekleştirileceğini söyledi.
Prof. Dr. Songur, kongreye toplam 402 öğrencinin kayıt yaptırdığını belirterek, "Biri yurt dışından olmak üzere 31 üniversiteden toplam 158 öğrenci, üniversitemiz dışından kongreye katıldılar. Ayrıca 32 öğretim üyesi, panel ve çalıştaylara katkı sağlayacak olup, 7 öğretim üyesi üniversitemiz dışından gelen hocalardan oluşmaktadır. Bu vesileyle, öğrencilerin kongremize gelmesine imkan sağlayan üniversitelerin Tıp Fakültelerine ve yöneticilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Songur, "Bir başlangıç olarak kabul ettiğimiz kongremizin Fakültemiz, Üniversitemiz ve ilimiz tanıtımına katkıda bulunacağı inancındayız. Ayrıca Fakültemiz ile birlikte Uygulama ve Araştırma Hastanemizin üniversitemiz için bir vizyon ve dışarıya açılan bir vitrin olduğu kanaatindeyim" dedi. Prof. Dr. Songur, konuşmasının sonunda kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, kongrenin başarılı geçmesini diledi.
Kongre Onursal Başkanı ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ Tıp Fakültesi ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, "11 yıldır eğitim-öğretim hizmeti vermekte olan Fakültemiz, geçtiğimiz yıl eğitimini tamamlayan 5. dönem mezunları ile birlikte 245 genç hekimi ülkemiz sağlık ordusuna katmıştır. Diğer taraftan Fakültemizde uzmanlık eğitimi 2001 TUS dönemi ile başlamış olup, 28 anabilim dalında başarıyla devam etmektedir. Fakültemizde halen 591 öğrenci eğitim görmektedir. Kuruluşundan bu yana hızlı bir ilerleme içinde olan Tıp Fakültemiz, her yıl öğretim üyesi, eğitim materyali, laboratuvar ve uygulama sayısını arttırarak, öğrencilerine en iyi şekilde eğitim vermek gayretindedir. Bu çabalarımız, siz değerli öğrencilerimizin de bu sürece katılımı ve samimi gayretleriyle başarıya ulaşmaktadır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Solak konuşmasında, öğrencilerin bazı uygulamaları, stajlarını ve bazı çalışmalarını Kasım ayından itibaren AKÜ'nün yeni hastanesi olan 200 Yataklı Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde yapabileceklerini de ifade etti.
Yönetici ve öğretim üyesi olarak her zaman öğrencilerin yanında olduklarını da dile getiren Prof. Dr. Solak, öğrencilerin bilimsel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirterek, 1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresinin AKÜ'nün geleneksel hale gelecek etkinliklerinden birisi olduğunu söyledi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da AKÜ'nün Afyonkarahisar için önemli bir yere sahip olduğunu ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak'ın son yıllardaki başarılı çalışmalarıyla da gerek AKÜ'nün gerekse Tıp Fakültesinin Türkiye'de sayılı üniversiteler arasında yer aldığını belirtti.
Vali Balkanlıoğlu, "Tıp Fakültelerimizin dünyada saygın bir yere sahip olması ve doktorlarımızın başarıları, bizlere onur ve gurur veriyor. Bugün dünyanın birçok ülkesinden hastalar, Türkiye hastanelerine geliyorlar ve kendilerini Türk hekimlerine emanet ediyorlar. Bu, ülkemiz için gurur verici bir durumdur" şeklinde konuştu.
Vali Balkanlıoğlu konuşmasında, öğrencilere mezun olduktan sonra da kendilerini sürekli geliştirmeleri ve günceli yakalayarak yenilikleri takip etmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Kongrenin açılış töreni, Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak'ın Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Songur'a ve Konge Düzenleme Kurulu Başkanı Stj. Dr. Alper Selim Kocaoğlu'na birer plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak'ın kongre anı defterini imzalamalarının ardından kongrenin "Kardiyolojik Aciller" başlıklı ilk oturumu, AKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alaettin Avşar ve AKÜ Tıp Fakültesi 5. dönem öğrencisi Stj. Dr. Nuriye Yarar başkanlığında gerçekleştirildi.
Kongrenin ilk oturumuna Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Doğan, Gülhane Askeri Tıp Akademisi 4. dönem öğrencilerinden Stj. Dr. Bekir Çoker ve Stj. Dr. Mehmet Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.
Kongrenin ilk gün programının öğleden sonraki bölümünde düzenlenen "Şiddet" başlıklı panelde AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Ela "Acil Serviste Şiddet" ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Herken "Bu Topraklarda Hekimlik (Orta Asya'dan Anadolu'dan)" konulu sunum yaptı.
Kongrenin ilk günü, "Cerrahi Aciller" başlıklı üçüncü oturum ile "Solunum Yolu Acilleri" başlıklı dördüncü oturumun ardından Anemon Afyon Otel'de düzenlenen gala yemeğiyle sona erdi.
Kongrenin ikinci günü, yarın ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde "Travma Acilleri" başlıklı beşinci oturumla başlayacak olup, gün boyunca gerçekleştirilecek çalıştaylar ve poster sunumlarıyla devam edecek.
(GK-SK)
Editör: Haber Merkezi