8 Mart dünya kadınlar günü!

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı altında her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür…

Bu ne ideoloji ne de politiktir…

“İlçemiz Dinarda ‘da 8 Mart kadınlar günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor”

8 Mart Dünya Kadınlar günü nasıl doğdu?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi yanarak can verdi.

Bu olaydan 53 sene sonra, 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak anılması, tam olarak 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır…

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’de Atatürkün yapmış olduğu girişimler neticesinde Türk Kadınlarının iktisadi ve sosyal yaşama katılmalarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır…

Kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmiştir…1933 yılında çıkarılan köy kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5.Aralık.1934 ‘te anayasada yapılan bir değişiklikle de Milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanımlanmasıyla Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur…

Bu yasanın değişmesinden sonra 1933 yılında yapılan ilk seçimde Aydının Çine ilçesi bağlı Demirdere köyünde 500 oy alan GÜL ESİN Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın muhtarı olmuştur… Seçilen ilk kadın muhtar GÜL ESİN Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir…

Dinarın ilk kadın muhtarı.

1874 de belediye 1908 yılında ilçe olan Dinarda ilk defa bir bayan 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde SEVAL ÇALIŞKAN Stadyum mahallesinden Dinarda ilk kadın muhtar seçildi…2014 seçimlerinde tekrar stadyum mahallesinden muhtar seçilen SEVAL ÇALIŞKAN iki defa üst üste seçilen muhtar oldu…31.Mart.2019 seçimlerinde yine stadyum mahallesinden muhtar adayı…

Türkiye’de ilk kadınlar günü kutlaması!

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar günü ilk kez 1920 yılında “ emekçi Kadınlar günü” olarak kutlanmaya başlamıştır.1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın kutlamalar devam etmiştir.” Birleşmiş Milletler Kadınlar On yılı” programından Türkiyenin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “ Türkiye 1975 Kadın yılı” kongresi yapıldı… 12.Eylül.1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmamıştır…1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından” kutlanan Dünya Kadınlar Günü” Dinarlı kadınlar tarafından her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan “Dünya Kadınlar günü” bu senede programlar dahilinde kutlama çalışmaları devam ediyor… 7.Mart.2019