Öğretmen Güngör Öztürk 40 yıl önce

24’dü Değil Hergün Sizin Gününüz Olsa Yine Hakkınızı Ödeyemeyiz

24 Kasım her yılın geldiğinde bu önemli yıl akıllara gelir ve kutlamalar, övmeler, merasim yapmalar başlar ve böylece gün öylece gelip geçer. Bu gün geldiğinde benim aklıma her zaman Alirıza Binboğa gelir.1979 akşamı 1000 Kişilik Kızılay Sineması tıklım tıklım yer kalmamış duvar kenarları bile izleyici ve dinleyicileriyle olmuştu. Elbette salonun çoğunluğu öğretmenlerle dolu olması Binboğa ÖĞRETMEN Şarkısına başlayınca salon alkış tufanıyla boğulmuştu adeta.

Öğretmen kutsaldır ana gibi

Öğretmen kutsaldır baba gibi

Öpülesi elleri var

Şirin tatlı dilleri var

Öğretmen öğretir A, B, C

Öğretmen öğretir K, L, M

İlk öğretmenin kim senin

Kim öğretti alfabeyi

Bir hak için kırk yıl

Köle olunuyorsa

Yirmi dokuz kere kırk yıl

Kölesiyiz öğretmenin öğretmenin…

Ne güzel ifade ediyor değil mi öğretmenlerimizin ne kadar kıymetli ne kadar değerli kişiler olduğunu söylüyor. Öyle ya “Bana bir harf öğretenin kulu kölesi olurum” sözüne bakılırsa yirmi dokuz kere kırk yıl kölesi bile olmak bence az gelir öğretmenlerimize. Öğretmenlerimiz sadece bir derste 29 harf öğretip okumayı öğretiyorsa mevcut diğer derslerde hesap edin kaç kere kırk yıl öğretmenimizin kölesi olalım. Tamam, belki yanlış bir ifade olabilir zamanımızda kölelik yok kaldırılmıştır. Bence bu kelimeyle öğretmenlere minnettarlığımızı ifade ediyor sanatçı. Elbette öğrencisine bir ana-baba gibi sevgiyle yaklaşıp eğitimi öğretimiyle ilgilenmesi öğrencisini geleceğe yetiştirmesi unutulabilinir mi?

Öğretmenlerimizin yetiştirdikleri öğrencilerinin çoğunluğu öğretmenleri gibi öğretmen olmuşlardır. Birçoğu da diğer memuriyet mesleğini veya zanaat seçmişlerdir. İki yıl önce Ordulu Güngör öğretmen Dinar Cengiztopel okulumuzda 5 yıl görev yaptıktan sonra tayini çıkıp gittikten 40 yıl sonra kendisini her zaman arayan öğrencilerini görmek için özel olarak Dinara geldi benim aracılığımla öğrencilerine geleceğini haber vermiştim 40 kişilik sınıfından 25 kişiye ulaşıp bildirmiştik. O günkü öğretmen öğrenci sevgi ve saygısını gördüm bu satırlarımı yazarken gözlerim şimdi bile yaşarıyor… Öğrencileriyle öğretmen karşılaşması 40 yıl sonra gar parkında olmuştu.40 yıl önce mezun ettiği öğrencilerinin katılanları arasında polis komiseri, öğretmen, Müdür, Subay, Simitçi, ev hanımları öğretmenim diye sarılmışlar öpücükler vermişlerdi.Ben sadece gözü yaşlı bir veli bir basın mensubu olarak ancak resim çekerek ilgilendim.O gün öğrencileri hangi mesleği seçtiklerini söyleyip kendilerini tanıtırlarken.”Ben aileyi sebepten okuyamadım öğretmenim beni affet ilkokulu bitirdiğim günden bu güne simit satıyorum” demesi beni çok duygulandırmış Güngör öğretmen onu öperek son teselli dersini vermişti.

Bu satırlarda tespit ettiğim Dinar öğretmenlerinin adını burada yazıp her birini ayrı ayrı kutlayıp iyi ki öğretmen olmuşsunuz diye büyük küçük hepsinin ellerinden öpmek isterim.1930 lu yıllardan günümüze kadar ne kadar öğretmen tanıdım. Gerek Memuriyetliğim olan Kütüphane memuruyken gerek yazar ve gazetecilik yaptığım yıllar içinde isimlerinizi yazsam bu sayfalar bana yetmez. Ebetteki hatırlayamadıklarım da olur bu yüzden beni tanıyıp hatırlayan tüm öğretmenlerimizi kutluyor iyi ki öğretmen olmuşsunuz diyorum. Hakkın rahmetine kavuşanlara rahmetler diliyor, emeklilik hayatını yaşayanlara ve halen görev yapanlara sağlıklı mutlu yıllar diliyorum. Sizleri her zaman hatırlayıp anıyor her zaman her gün seviyorum. Sevgi ve Saygılarımla…