Hatırladıkça Anılarım 6

1970 li Yılların Hatıraları

Bu geçen yıllardan 50 ve 60 lı yılların acı ve tatlı anılarını tam olmasa da hatırladıklarım kadarını anlatarak okurlarıma sundum beğenen ve yorum yapan okurlarım duygularını birkaç kelime de olsa yazarak beğendiklerini ifade etmişler kendilerine teşekkür ederim.70 li yıllarda hafızamda neler var düşünerek karalamaya başlayacağım ama bilmem 70 öncesi yıllar gibi okurlara ilginç gelir mi? Önce arşivimdeki resimlere şöyle bir göz atayım bana hatırlatacak bir görüntü bulur muyum eğer bulursam hatırlamak daha kolay olur diye düşündüm. Arşivimdeki yaklaşık 5 bine yakın resimleri açarak göz gezdirdim.1970 ler tarihiyle kayıtlı 80’e yakın resimler var. Elbette ki bunların her birinin benim için anısı ve hatırası var. Bu yazımla sadece 10 tane resim koymayı düşündüm ama diğerlerini de pas geçmek olmayacağını düşündüm. Resimlerde neler olduğunu kimler bulunduğunu anlatacağım. Birçoğunu ben çekmişim bazılarını internet vasıtasıyla kaydetmişim. O yıllarda 12 pozluk filmden fazla kullanmazdık ama kullandığımız filmler 36 pozluktu. Mecburen her haberde kestirirdik. Çünkü 70 li yıllar benim en faal çalışma yılımdı. Neden derseniz sıkılmazsanız anlatayım hattaha birkaç resimleri de resim bölümüne koyarak yıllara göre hatırlayalım.

O yıllarda 3 yıllık bir memurdum. Halk kütüphanesinde 1968 de göreve başlamıştım.70 yılında santral parktaki belediyemizin verdiği yerde hizmet veriyorduk. Rahmetli Bayramali Veziroğlu başkanımız belediye yanındaki bize 60 larda tahsis edilen eski belediye binasını (Yaşı uygun olanlar hatırlar bu bina ilk belediye binasıydı belediye yanındaki taş örmeli özel binayı yapınca oraya taşınmış boşalan binayı PTT kullanmaya başlamış. PTT de Tansanın olduğu yerde yeni binasına taşınınca Üst katına Şehir kulübü açılmış alt katıda kütüphane olarak hizmete girmişti.)Rahmetli Veziroğlu binayı boşaltılarak yıktırdı ve yerine altı pasaj dükkanları olan bir sinema binası yaptırdı 500 kişilik modern bir sinema böylece açıldı adı da Belediye Sineması oldu ihaleyi Kızılay sinemasını çalıştıran Yunus Uçman, Alirıza Uçman, Sabri Bekle ,Abdurahman Üstündağ ve Besim Salman ortakları hizmete açtı 60 lı 70li yıllarda Dinar da yazlık ve kışlık 8 tane sinema vardı. Sinemalarda her gün bir film değişir halk hangisine gideceğini şaşırırdı. Bu konuda da bir yazı dizim yayınlamıştım ve Marsyas festivalinde panelde sunmuştum. Onun için sinema hatıralarıma burada fazla yer vermek istemiyorum zira yazı dizim çok uzar. Zaten Kütüphane anılarımı da anlatmıştım. Onun için 93 de emekliliğime kadar biliyorsunuz.970-80 li yılların Sinemasını hatırlayalım. Kızılay Sinemasının marangoz Naci Başaran işletmesiyle hizmete girmiş. Hatırladığım kadarıyla Naci ustanın çalıştırdığı Yeni ve Başaran sinemasının kapanmasıyla Kızılay sinemasının ahşap işlerini üstlenen usta sinemayı da işetmeye almıştı. Her halde o zamanlar makinisti Kazım ağabey de Avrupa ya gittiği için makinistliği Erdoğan Yalçın yapmaya başladı. Naci ustanın kira sözleşmesi bitince ihaleyi Kürtlerden Uçman ve Bekle kardeşlerle Abdurahman Üstündağ kiraladı.Sonra 1971 veya 72 olabilir Belediye sinemasının ihalesini de kazandılar.Ortaklar bir araya gelip faal olan Lale sinemasının sahibi Besim salmanı da ortaklığa aldılar. Naci usta işi bıraktı Başaran sineması yerinin sahipleri bina yap-tı. Dinarda her gün bir film değişir yerli ve yabancı filimler yarışırdı. Kızılay Lale,Emek,Özen bir süre devam etti.80’lere doğru televizyonun ortaya çıkmasıyla sinemalar kapanmaya başladı .En sonunda Kızılay ve Belediye Sineması da kapandı. Çünkü seyirci gelmiyordu. Kahvelere kurulan TV yayınları seyirciyi çekmişti.1970 de İsmet ustamın çıkardığı Merhaba gazetesine ve diğer gazetelere yazıyordum.Kimine köşe yazısı kimine yöreye ait bulmaca ve kütüphaneme Bülten basımı beni 1974’lerde kütüphanedeki yazarlık merakım beni gazeteciliğe de sürükledi.

MEHMET TEKİN BENİ ARAŞTIRMAYA TEŞVİK ETTİ

Mevcut okul müdür ve öğretmenlerimizle ve eğitim çalışanlarıyla diyalog içinde işbirliği ile çalıştım.1974 de Dinar lisesinden katip Ramazan Gürbüz ile samimiyetlik kurdum. Benden bir yaş büyüktü bir gün bana geldi Ayhan ben TRT ve AA fahri muhabirliği görevi yapıyorum AA yı sana vermek istiyorum çalışırmısın dedi.Ben tabi abi yardımcı olursan yaparım dedim.Ramazan AA’ya benim adımı vermiş olmalı ki bir kaç gün sonra Kaymakam Bey çağırdı AA dan teklif var seni görevlendireceğiz asli görevini aksatmadan yaparmısın dedi bende kabul ettim ve böylece AA ilçe muhabiri de oldum .Ramazan ağabeyle birlikte çalışıyorduk bir birimize haber veriyor birimiz habere gidiyorduk. Zaman zaman Kaymakam beyin yanında köy gezilerine de katılıyordum.Bunu için fotoğraf makinesi almıştım.Filmleri saklıyordum ama zamanla bozulduğu için hepsini sobaya at-tık.O zamanlar bilgisayar yoktu eğer kart yaptırdıysak işte elimizde kalan tek tük hatıra onlar kalmıştı. Yıllarca AA ya hizmet ettim.68 de ara verdiği gazetesini 70 de İsmet Adıyaman benim elektrikçi ustam MERHABA adıyla haftalık gazeteyi yeniden çıkarıyordu. Onun gazetesinde bir köşede yazmaya başladım. Rahmetli matbacı İsmail Özköylü Nedret Gürcan abinin gazetesini yayınladığı için gazeteciliği öğrenmiştim.O yılında Dinar Sesi Gazetesi adıyla gazete çıkarıyordu köşe yazarlığı ve AA muhabirliği böylece başladı.1973 de de teksir makinesiyle 8 sayfalık Kütüphane Bülteni adıyla bir dergicik yayınlayıp halka dağıttım. Bu arada bölgemizde ilköğretim müfettişi olarak görev yapan Aydoğmuşlu olarak bilinir ama aslen Dinarda büyümüş yetişmiş Mehmet Tekin hocam ile de samimiyetlik kurmuştuk.Kendisi “Sen kitapların içinde yaşıyorsun çalış,çok oku ve değerlendir.Bak öğrenciler Dinar hakkında bilgi istiyor ama mevcudu yok bu işi üstlen sen yap.Araştır,Bastıramazsan zamanla bir basan olur” diye beni yazmaya yönlendirmişti.Böylece mahalli gazetelerde de yazmaya başladım. AA muhabirliği yanında saklı da olsa bir dönem Milliyete çalıştım.Afyon Türkeli,Zafer de yazdım.Bu arada ortaokulu dışarıdan sınava katılıp diplomamı aldım. Liseyi de al dediler ama lise diploması o zamanlar vilayetlerde veriliyordu bu da benim için zordu. Boş ver dedim müdür mü olacağım varıp ta dedim ama sonra Vekilimiz Hamdi Beyi devreye sokarak müdürlük kadrosunu aldım ama tahsil ve siyaset nedeniyle müdür olamadım.Mehmet Tekin Hocamın dediği gibi araştırmaya da önem veriyordum.İlk baş vurduğum kişiler öğretmen arkadaşlarım oldu Tarih,Coğrafya,Müzik hangi öğretmen mezun olurken hazırladığı tezleri kaynak göstererek gereken bilgileri aldım. İlk araştırma kitabım HER YÖNÜ İLE İLÇEMİZ DİNAR oldu. Ancak basımını 1984 de gerçekleştirebildim. Kolay değildi tabi şimdiki gibi bilgisayar yoktu daktilo başında uğraşıyorsun. Tabi mesleğimiz kütüphanecilik görevini de aksatmıyordum.

BAKIN 30 KADAR SEÇTİĞİM RESİMLERDE KİMLER VAR

1970’lerin fotoğrafından bir hatıramıza bakın 1970 15 Mayıs Hava Şehitleri anma günü Cumhuriyet meydanımızda hatıra1-sol başta ilçe müftümüz Selim Köse,5-Dinçer Çakır,7-Hilmi Çalışkan,8-Yahya Kitiş,9-İsmail Güzeliş Kaymakam,10-Şeker Bank müd. Zeki Yamalıoğlu,11-Bayramali Veziroğlu ve diğerleri Hava şehitlerini anma programında. Bu resimlerle ve Rahmetli Ali Çalışkan amcanın Ağsan Fabrikasından sonra faaliyete geçirdiği Alabalık tesisi iş yerini AA ya haber yapmıştım.1970 hatırasının bir diğeri olan bu resimde bir zamanların İMREN lokantasını 40’lı doğumlular hep bilir. Kadir amca rahmetlinin lokantası özellikle hafta sonları için özel ayrılan masalara dolan ekâbir cinsi kişilerle dolardı. Fabrikatörler, İş adamları, Memurların amirleri, Adliye teşkilatı Sağlıkçılar kim aklına gelirse gurup otururlar sohbete başlanır yemekler mezeler şişeler masalara donatılır yemek de çekilen hatıraların olduğu gibi yemek sonrası kahvelerin gelmesini beklerlerken de bir hatıra çekilirdi. İşte bu hatırada solda Kadir Ezenoğlu, Vehbi Arça, Nedim Duman,Süleyman Taşkın,Tahir Doğanlı,Kazım Emeksiz,Zakai Çizmeci,Kazım Uysal,İsmet Yi-ğit ve diğerleri poz vermişler Ayakta arkada şef garsonumuz Aşur,ve Kadir Çiğenekli ve oğlu da yer almış.Aşçı Kadir amca “oğlum çocuklara bakma sırası senin mi bugün?” diye adaşı Çiğnekliye takılmadan da durmamıştır.O yıllardaki sohbet şakalaşma artık unutuldu gitti.Elbette o yapanlarda gitti hep rahmetli oldular.

1970 ve 80’lerde ki benim makamımdaki hatıram Hal binasının üstündeki kütüphaneye gelen her okuyucu beni orda otururken ve zaman zaman içerde oturanlara bağırarak dolaştığımı bilenler çoktur. O anıları anlatmıştım…

70 de çekilen bir resim de sporumuzun unutulmazları var. Solda 3 İsmail Özdemir,5 Ali Er,6 Sami Dayan çöken 5 de kara Yusuf rahmetli sporcuların geçilmez orta Bek oyuncusuydu Yusuf Özdemir Ağabeyimizi tanıdım 70 de tek resim bu 971 den var bakın Başta rahmetli Dinarın Lefteri vardı onun oynadığı eski yıllarda bu yetiştirdiği çocuklara hocalık yaptığı bir hatıra.71 den bir bando hatırası Kerim Çavuş (Kerim Ölmez) şefliğinde bir hatıra.71 öğrencileri bunlar bugün 60 yaşın üstündedir kendilerini tanır mı bilmem.

1972 de Dinara gelen siyasetçiyi anlatayım Eczacı Mahmut Güvenin ağabeyi Pancar dairesinden emekli olan Mehmet Güven Milletvekili seçimleri yaklaştığı için MHP den aday olmuştu. Bu aday duyurusu için özel el ilanları bastırıp dağıtmış ve etrafa asmıştı. Onun adaylığını desteklemek için Genel Başkan Alpaslan Türkeş de Dinara gelerek Kızılay sinemasında bir toplantı yapmıştı.O yıl belediye başkanı Veziroğlu da aday olduğu için görevinden ayrılmıştı Türkeş Belediyeyi ziyaret ederek orada bir hatıra çekildi bu resim o dur . 72 den 2 spor resmi var rahmetli Erdoğan Akın’ın futbolculuk resmi var. Diğeri Cici Yaşar lakaplı futbolcumuzun hocalık yaptığı takımı yanında Nurettin Cengiz, Hasanali Karakaya, Yılmaz Karakaya, Mehmet Bulut, İlkay Tekin, İbrahim Sevin, Rafet Şimşek, Ramazan Yeşil, Kerim Tekin, Nail Şeker, Necati Baksi. Nuri Eryılmaz futbolcularımız var.72’nin 2 resminde Kütüphane yararına sahneye koyduğumuz HABABAM SINIFI oyununu görüyorsunuz. Lozan abi müdür,sağda ben ve Semra Şen,Hayriye Demirkol,Şakir Öztürk,Mehmet Özalp,Halil Alaş,Erdoğan Akpınar,Yalçın Aslankara,Sait Alaş,Osman Taşkın,Osman Öztürk,Şaban Kavak Kızılay sinemasında ayakta alkışlanmışlardı.Bunu daha önce de anlattım ama bu oyunun dadı damağımızda kalmıştı diğerleriyle birlikte yeniden hatırlayalım istedim.

72.koğuşu sahneye koyanlara bakın İsmail Özdemir, Yılmaz Karakaya, Nuri Çoşkun, Nuri Horzum, İsmet Öztürk, Halil Özdemir,İsmail ve Kamil Çağlar,Ahmet Gökce,Mehmet Ceylan Sadık Süer var.972’nin İş Bankası MEMURLARI hep emekli oldu.Sağ olanlara uzun ömürler gidenlere rahmetler olsun.

1973 de yine Afyon Ticaret Lisesini 3-0 yenen Dinar Lisesi var. Cum-huriyet Bayramında gösteri yapan Avcılar derneği hatırasında hangi birini sayayım bir çoğu rahmetli oldu.1973 deki acılı günümüz olan Başkanımız Bayramali Veziroğlunu kaybetmiş merasim yapılmıştı.Diğer resimde Baş-kan vekili olarak bir bayrama Nedret Gürcan çıktı.73 deki Cengiztopel okulu öğretmeni Mustafa Akın ve öğrencilerine bakın her biri nine dede adayıdır mutlaka.

1974 deki esnaf sporcularımızdan Mehmet Uysal idareci olmuş oyuncular Nizamettin, Hayrettin, İlkay, Ümit, Halil, Muharrem, Muhammet ,Sebahattin, Muhittin, Süleyman, Hüseyin, Abdullah , Bayram var.Resimdeki tanıdıklarıma bakıyorum da gençliğin kıymeti hakikaten bilinmiyor diye düşündüm. Şimdi her biri dede oldu.

1974 deki Apameia’nın sponsor olduğu Sağlık spor oyuncuları ve Ogün Beyi görün. Ogün bey hastanede ne faaliyetler yapardı.

1974 deki yine bir oyuncularımızın sahneye koydukları ULUSUN TÜRKÜSÜ oyunu Vedat Çalışkan, Turan Çekinir, Nejat, Sedat Demiröz, Halit Ulukaya ve Suat Çalışkan’ı tanıdınız mı?

1975 deki İlçemizin iki rahmetli kişisi Güneş Öngüt ve eşi ile İsmet Kitiş eşi arşivimdeki hatıralarıdır.

1975 deki Cici Yaşar ağabeyimizin hocalık yaptığı futbolcuları 1977 deki bir bayram kutlamasında törene katılan Yahya Kitiş, kaymakam Eşref Siretioğlu,Belediye başkanımız Timinoğlu lakaplı Feyzi Başyiğit görülüyor.

1977 deki Dinar İdman Yurdu takımında elbette ki futbolumuzun ihti-yar delikanlısı kara Yusuf Özdemir yine var Çalıştırıcı Lozan ağabey,.1977 nin son resmi meydandaki bir program.026 numaralı resim1978 deki bu resimde kaymakamımız Eşref Beyi uğurlayan ona müzik ziyafeti veren koroda eniştemiz Lütfullah Tunar ,Özkan Tokyüz, İsmet Kitiş ve Mehmet Kaygısız’ı görüyoruz.1978 deki belediye başkanımız Kadri Veziroğlu yanında kaymakam Siretioğlu meydanlıktaki kutlama programında. 1979 daki bu poz Halk Kütüphanesi olarak düzenlenen okullar arası folklor yarışma-sına ait.1979 da ki Salı gün hal binası önündeki köy yoğurdu kapış kapışa bakırlarla satılırdı.1979’daki Dinarın 5 Beden eğitimi öğretmenlerimizi tanımayan var mı? Adnan Aydoğmuş, Hüseyin Ayvaz, Mehmet Akkuş, Muhammet Keskin ve Sam Dayan . 1979 daki Hüseyin Yalçın(Lefter Hüseyin) hocalığındaki Belediye spor oyuncularını ve belediyemizin açtığı Tansa mağazası Kazım Başçavuş, Abdil Özdemir,Kadriye Caner Sürmeli Veziroğlu, ve Tokay Yılmaz görülüyor.

1970’lerdeki elimdeki resimlerin hatıraları çok ben yalnızca otuz kadar seçtim bunların da hepsini kitaba koyabilir miyim bilmiyorum.Bu yazı aralarına koyem dedim onu da beceremedim

1979 da belediye başkanımız Kadri Veziroğlu olunca kendisini kutlamak için makamına çıktığımda” Sayın başkanım ben kütüphane sorunu için zatınıza geldim. Bildiğiniz gibi yanı başımızdaki sinema yapılan yerde kütüphanemiz hizmet veriyordu ancak yeni bina yapılacağı için taşındık yer bulunmayınca babanız rahmetli bizi parka taşıttı ama orası uygun de-ğildi” diye yanı başımızda park ve bando gürültüsü okuyucumuzu yok etti bizi merkezde bir yere taşı diye durumu anlattım ve bana Halbinasının üstündeki yerde odaları açıp salon haline getirir kütüphaneye uygun hale koyar taşırız olur mu dedi.Ve böylece 79 da hal binasına taşındık burada okullarla işbirliği yapara okuyucuyu artırdım ve genel müdürüm Hasan Duman ile diyaloğa yaparak arsa temini edersem modern bir kütüphane yapılacağı sözü aldım ve 1980 ve 90ların çalışmasıyla amacıma ulaşmış-tım.1979 da Hasan müdürüm Dinara gelmiş birlikte görüşmüştük o yıllardaki kütüphane faaliyetlerim bayağı iyi olmuştu.

1979 bu 29 numara verdiğim resim zamanın Hal binası önündeki yoğurt pazarı bakır 3 mü 5 lira mıydı unuttum.31 numaralı resim okulumuzun Beden Eğitimi Öğretmenleri ve 32 son resim Tansanın açılışı 1979 Tansa açılışında Bel.Baş Katibi Mustafa Tuncay,Bel.Me.Turay Yıl-maz,Bel.Bşk. Kadri Veziroğlu,Satış Müd.Mehmet Ata başçavuş ,Satış Me,Hasan Bilengil.Hangi birini anlatsam zira bu yazı çok uzun oldu 70 li yılları böyle noktalayalım Resimleri aşağıdan izleyin…