196. Yılı Kutlu Olsun..

Belediye Başkanımız Nihat Sarı mesajında Zabıta teşkilatını kutladı ve şöyle dedi; “4 Eylül 1826 yılından itibaren yerel yönetimlerin en köklü teşkilatı olan zabıta teşkilatımız şehirlerimizde vatandaşlarımızın sağlığını, huzurunu ve esenliğini sağlıyor. Zabıta Teşkilatımız belediyelerimizin vitrini, halka açılan kapı, esnafımızın güveninin teminatıdır. Bizler halkın hizmetkârlarıyız ve vatandaşımızın bize emanet ettiği işi birlikte yürütüyoruz. Belediyemizde bu görevi yürüten zabıta personellerimiz yaptıkları denetimlerle halkımıza düzenli ve güvenli yaşam alanları hazırlıyorlar.

Bugüne kadar yaptıkları fedakârca çalışmalardan dolayı başta zabıta personellerimizin ve ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımızın huzur ve sağlığı için görevini özverili bir şekilde sürdüren tüm Zabıta Teşkilatı’nın Zabıta Haftası’nı kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum”

Dinar Belediyesinin kuruluşundan bu güne kadar görev yapmış en eski zabıtalarımızdan tespit edebildiğim kişileri sevgi ve saygıyla anıyor vefat etmiş olanlarına rahmetler diliyorum.

1920 ve 1940 yılı arasında görev yapmış Zabıta Çavuşu Şerif Çavuş, Zabıta Musa Kazım Efendi, Zabıta komiseri Mustafa Kitiş (Molotof lakaplı) Zabıta Komiseri İbrahim Uslu, Zabıta Komiseri İbrahim Kalkan, Zabıta Komiseri Tahsin Öcal, Zabıta Komiseri Ahmet İpek (Forslu Lakaplı) Zabıta Komiseri Aliosman Horzum,Zabıta Komiseri Ramazan Arslan,Zabıta Komiseri Himmet Özata,Zabıta Komiseri İsmet Er, Zabıta Komiseri Abdi K.Özdemir, Zabıta Komiseri Süleyman Baytaroğlu,Zabıta Komiseri Yaşar Dönmez ,Zabıta Komiseri Sam Yorulmaz, Zabıta Komiseri M.Ali Akil,Zabıta Komiseri Mehmet Emin Yıldız,Zabıta Komiseri –Amiri Şemsi Er,Zabıta Komiseri-Amiri-Müdürü Hasan Hüseyin Sarı..Belediyemiz kuruluşunda ilk zabıta teşkilatı başında Şerif Çavuş olduğunu gördük sonraki yıllarda komiserlik,Baş komiserlik ,Amirlik rütbeleri verilmiş ve bugün Nihat Sarı Başkanlığımız döneminde de Müdürlük görevi verilmiştir.

Arşivimde 1940 öncesi görev yapmış en eski Zabıta Şerif Çavuş, Musa ve Mustafa Efendilerden ve son yıllarda görev yapanları sırasıyla yukarıda isimlerini yazarak tanıyanlara hatırlatmak istedim. İsterdimki ZABITA MEMURU olarak görev yapanların da isimlerini bulabilseydim. Yener ve Muhammet başkanlar Dinar dışından geldiğinde resimlerini gösterip isim tespiti yapacağım. Son yıllarınki zabıta memurlarını da memur kadrosu listesinden edindiğimizde gelecek nesil için bir kaynak oluşturacağını sanırım.

1826 Yılında kurulduğu söylenen Zabıta teşkilatı hakkında geniş bir bilgi bulamadım. Osmanlı döneminde teşkilatlanmış hangi belediyede kurulmuş araştırmaya devam edeceğim.