12 Ayın Sultanı Ramazan Ayı ve Bayramı

Yıl içinde olan 12 aydan SULTANI olarak tanımlanan Ramazan ayına güzel bir isim takılmış öyle değimli?12 Ayın Sultanı boşuna denmemiş. Elbetteki Allahın her ayı ve günlerinin bir önemi bir değeri vardır. Ama Ramazan ayı dinimiz nedeniyle en önemli bir ay olduğunu herkes bilir.

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı olarak da bilinir. İslam alemin de, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir. Büyüklerimiz biz çocukken ilk günü, Kadir gecesi günü ve son arife günü tut bu 3 gününe Allah bir sıfır koyarak sizin orucunuzu 30 gün olarak kabul eder diye bizleri oruç tutmaya yönlendirirlerdi.

Mübarek Ramazan ayı bu gece ilk sahur ile teşrif eder. Ramazan ayı Müslümanlar tarafından sabırsızlıkla beklenir. Peki Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler neler olduğunu din adamlarımız basılmış kitaplarda anlatılmıştır. Ayrıca Ramazan boyunca Radyo ve TV den ve tüm Camilerimizde Müftülerimiz, imamlarımız, vaiz hocalarımız tarafından anlatılmaktadır. Ramazan ayı okunacak dualar yapılacak ibadet bilgileri izahatlı ve kaynak verilerek anlatılmaktadır. Ramazan ayı süresince sadece oruç tutulmayacak bununla beraber teravih namazı kılacak, sadaka verecek ve birçok ibadet edilecek.

Ramazan ayında özellikle Cuma günü namaz vakitleri öncesi ezan okununca değil sala verildiğinde camiye gelenler eğer verilen sohbet konuşmalarını dikkatli dinlerlerse çok bilgiler öğrenmek imkanını bulurlar. Elbette bazı arkadaşlar namaz öncesi erken gitmek istemiyor. Mazeret olarak bazı görevlilerimizin hep aynı konuları anlattığından dertleniyorlar. Haklı olabilirler ama bazen hiç duymadığın hiç bilmediğin konuyu da dinleme fırsatın oluyor. Ben bir Afyon ziyaretimde gittiğim Cuma namazı vaizinin anlattığı konuyu hayatım boyunca unutmam ve o günden bu yana her camiye gidişim erken olur ve birinci sıranın birinci kişisi olmaya gayret ederim. Bu konuyu geçmişteki bir köşe yazımda da anlatmıştım.

Camiye gitmenin sevapları neler olduğunu öğle öğrenmiştim. Elbette ki din görevlilerimizin değişik konularda konuşmaları ilgi çekecektir. Şükür Allahıma namaz ve oruçlarımı yerine getirmeye çalışıyorum. Allah gelecek yıllara kavuşmayı cümlemize nasip etsin. Çeşitli mazeretleri nedeniyle ifa edemeyenler üzülmesin dinimiz her kolaylığı sağlamıştır.

Ramazanımızın son günleri geldi samimiyetle söylüyorum nasıl geldi geçti bilemedim. Bu ramazan bir şey özledim Dinardaki Rahmetli Abdal Durmuş amcanın çocuklarının ve sülalesinin her gece çıkıp ramazan davulu çalmalarını özledim. Eskiden rahmetli Ahmet Ata kendi mahallesinde ramazan davulu çalarken rahmetli oğlu Erol Ata da mobiletle Dinarı dolaşır her köşede durup davul çalardı. Manileri tanıdıklarının kapısına geldiğinde ismini uydurup bahşiş talep ederdi İstanbul’da. Ne bileyim elbette ki koskoca İstanbul’da çalan vardır ama bulunduğum semtte rastlamadım. Gerçi bu büyük şehirde bu mübarek ayda davul istemeyenler de çıkıyormuş TV den duyduk. Bende diyorum ki o istemeyenlere siz ramazan ayını ana doluda görün biz gece ramazan davulu geldiği zaman bahşiş verip oyun havası çaldırıp yaşlısı genci oynardık. Çocuklarımız gece yatarken “davul gelince bizi uyandırın “diye tembih ederdi. Davul bizim kapı önünde çalar.

Birkaç gün sonra Kadir Gecesini kutlayacağız. Ya 3 gün sonrası da Ramazana veda edeceğiz. Dinar camilerinde ELVEDA ŞEHRİRAMAZAN diye ağıtlar başlamıştır.04 Haziran günü BAYRAM YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ 3 GÜN BAYRAM YAPACAĞIZ.

Tüm okurlarımızın bu mübarek RAMAZN BAYRAMLARINI içtenlikle şimdiden kutlar herkese Allahtan sağlıklı, mutlu nice RAMAZAN AYLARI VE BAYRAMLAR GEÇİRMELERİNİ DİLERİM.

Ayhan Kalkan 28 Mayıs 2019 Edirne-Enez Büyükevren beldesi/ Umurbey köyü ’NDEN HERKESE SELAM.