İNGİLİZCE ÖZEL DERS EĞİTİMLERİ



Yabancı dil kapsamında okuma becerisi yakın bir zamana kadar elde edilmesi gereken ancak ‘edilgen’ yani insanların kendi kendine elde edebileceği bir beceri olarak belirtilmiştir. Bu nedenle geleneksel okuma, eğitmen odaklı etkinlikler ile sürdürülmektedir. Örnek olarak; eğitmenin metni yüksek bir sesle okuması, öğrencilerine de aynı şekilde okutmaya çalışması, anlama sorularının hep eğitmen tarafından sorulması, öğrencilerin yanıt vermesi gibi özetlenebilir. Bu gibi derslerde eğitmenden öğrencilere uzanan bir etkileşim mevcut durumdadır. Son dönemlerde okuma becerilerinin de interactive yani etkileşimsel olduğu kanısı yaygın bir hal almıştır. Artık okuyucuyla metin arasında olan etkileşimin okuma becerilerinin kazanılmasında büyük önem taşıdığı ortada olan bir gerçektir almak İngilizcenizi ilerletmenizde çok faydalı olabilir. Bu anlamda sizler de eğitim fırsatlarınız için söz konusu alternatifi değerlendirmelisiniz.

Ana dilde farklı amaçlar doğrultusunda okumaktayız. Bilgi edinebilmek için ders kitapları, ansiklopediler, gazeteler ya da otobüs ve tren tarifelerini okurken; bazı zamanlarda da dinlenmek amacıyla dergi, öykü ve roman gibi metinleri okuyabiliyoruz. Bir başka deyişle, bir metni okuyabilmek için bir sebebimiz mevcut. Yabancı dilde gerçekleştirilen okuma da bu şekildedir. Yabancı dil öğrenen insanlar da farklı amaçlar doğrultusunda okuma eylemlerini gerçekleştirmektedir. Ancak yabancı dilde okuma eylemlerini önleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Örnek olarak, metinde bilinmeyen kelime sayısının fazla olması, metnin aşırı uzun olması ya da okuma derslerinde yapılan alıştırmaların standart olması gibi özetlenebilir. İngilizce özel ders avantajını sizler de değerlendirebilir ve bu negatif durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için yalnızca önünüze çıkan fırsatları değerlendirmeniz gerekmektedir. Öğrencilere okuma becerilerinin kazandırılması için kullanılacak pek çok okuma stratejisi mevcuttur. Bunlar; okurken genel anlamın yakalanmasına ilişkin ‘scanning’ yani göz atma, skimming yani detaylı okuma, kelimelerin her birinin anlamını bilmek yerine anahtar kelimeleri tahmin etme, sınıfta mümkün olduğunca farklı metin türlerini okumak gibi stratejiler söz konusudur.

Tüm bunların yanı sıra eğitmenlerin, öğrencilerin metne sağladığı bilgilerden de faydalanması gerekir. Bir başka deyişle, okuyucuların metni algılamasını kolaylaştıracak ‘dünya bilgisine’ sahip olması gerekir. Bu kapsamda öğrencilerin yetersiz kalması, öğretmenlerin görevi bu altyapıyı öğrencilerin kendi hayatlarına gönderimde bulunup onların da katılımıyla gerçekleşmektir. Fakat bu yöntemle metni okuyabilmek için gerekli olan ‘sebep’ oluşturulabiliyor. Sizler de kendi ‘sebep’ kavramınızı yarattıysanız eğer kesinlikle İngilizce özel ders alternatiflerini değerlendirmeye başlamalısınız. Yabancı dil eğitimi alanında en son gelişmiş seçenekler bu kapsamda yer almakta olup sizlere pek çok faydası olacaktır. Ayrıca okuma becerilerinin kazandırılması konusunda etkili olan bir başka strateji de metinde bulunan ‘araçlardan’ faydalanmaktır. Yani metni özet haline getiren giriş kısımları, genelde metnin sonlarında bulunan kelimelerin kullanımı, noktalama işaretleri, metinde bulunan çizimler ve resimler, anlamı etkileyebilen bağlaç kullanımı ya da açıklamalar gibi kıstasları ele alabilirsiniz.

 
Editör: Haber Merkezi