DOĞALTAŞ KALİTE ÜSTÜNLÜK TESTİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’ne bağlı hizmet veren Doğaltaş Analizi Laboratuvarı, Türkiye’de çıkarılan mermer, granit ve andezit gibi birçok doğal taşın ”kalite ve kullanım alanlarına uygunluğu” testlerle tespit ediliyor.
Laboratuvar’da basınç dayanım, su emme, sertlik, dayanıklılık, kayganlık, hava şartlarına uyumluluk gibi 19 adet test yapılarak, doğal taşların fiziksel ve fiziko-mekanik özellikleri belirleniyor.
Laboratuvarın Üst Yöneticisi Prof. Dr. Eyüp Sabah, AA muhabirine, laboratuvarın temellerinin ilk olarak 2008 yılında atıldığını ve sektörün ihtiyacını ve akademik camiadan gelen test-analiz taleplerini karşılamaya yönelik olarak kurulduğunu söyledi.
Özellik 1980 yıllarından itibaren doğaltaş sektörde çok hızlı ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Prof. Dr. Sabah, şöyle konuştu:
”Doğaltaş sektörünün gelişmesiyle ulusal ve uluslararası standartlara uygun test-analiz ettirme ihtiyacı doğdu. 2008′de Ege İhracatçılar Birliği’nin finansal desteğiyle laboratuvarın kuruluş çalışmalarına başlandı. Bir yıl içinde yaklaşık 1 milyon liranın üzerinde bir finansal destekle ve üniversitenin fiziki, eleman ve maddi desteğiyle laboratuvar kurma çalışmaları başladı. Cihazların temininden sonra akreditasyon çalışmaları içinde yaklaşık 10 ay harcandı. Bu zaman dilimi içinde 18 deney için prosedürler yerine getirildi. Laboratuvarımız 10 Ağustos 2010 yılında 18 deneyle akreditasyon iznini aldı. Hedeflerimiz içinde doğaltaş sektörünün ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmek ve onlardan gelebilecek talepleri standartlara uygun şekilde yere getirebilmek var. Aynı zamanda başka fonksiyonel görevlerimiz de var. Üniversitemiz çeşitli bölümlerinden araştırma bazlı gelen analiz ve test ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bu sadece üniversitemizle sınırlı değil. Türkiye’nin her tarafından gelebilecek analiz ihtiyaçlarına da cevap verebiliyoruz. Laboratuvar tüm sektör temsilcilerine açık.”
-”Taşlarla ilgili tüm testleri gerçekleştiriyoruz”-
Laboratuvarın Kalite Sorumlusu Yrd. Doç. Sevgi Gürcan da laboratuvarın doğaltaşlar ile ilgili tüm testleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gerçekleştirdikleri deneyler için standartlarda bir gruplandırmaya gittiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Gürcan, şunları kaydetti:
”Dış cephe kaplaması için kullanılan, kaplama malzemesi olarak kullanılan, modüler karo ve merdiven döşemesi için kullanılan malzemeler olarak doğal taşları değişik gruplara ayırdık. Kullanım alanlarına göre deneyler farklılık gösteriyor. Örneğin dış cephe kaplamalarında su emme, donma çözülme, yangına karşı dayanma, kılcal etkiye bağlı su emme oranı deneyleri yapılmaktayken, kaplama yer döşemeleri olarak belirlenen ürün grubunda ise istenilen testler genelde kayma direncinin tespiti, pürüzlülük tespiti, su emme ve basınç dayanımıdır. Bunun yanı sıra kayaçların oluşumları ve farklılıklarını tespit etmek içinde ince kesit analizleri ve kimyasal analizler yapıyoruz.”
Yrd. Doç. Dr. Gürcan, doğaltaşların özelliklerinin belirlenmesinde tüm fiziko mekanik özelliklerinin tespit edildiğine değinerek, ”Böylelikle üreticiler doğal taşlarının özelliklerine gore hangi kullanım alanında kullanılması gerektiğini belirleyebiliyor. Daha çok üretici firmalar kendilerinden istenen testlerin yapılmasını istiyorlar. Onların talepleri doğrultusunda testler yapıyoruz” dedi.
Editör: Haber Merkezi