Sandıklı’da kuduz karantinası 15 Gün devam edecek

Sandıklı’da 22 yaşında ki Yusuf Kiraç’a saldıran köpek kuduz çıkınca ilçe 15 gün süreyle karantinaya alındı.
Sandıklı İlçesi Çay Mahallesi Dereboyu Caddesinde bir çay ocağı önünde 06 Ocak günü çay içen 22 yaşında ki Yusuf Kiraç’a köpek saldırdı. Çay ocağı önünde ki vatandaşlar tarafından köpekten kurtulan 22 yaşında ki Yusuf Kiraç Fatih Mahallesinde ki evine giderken aynı köpek yine saldırdı.
Çevrede ki vatandaşlar tarafından saldıran köpekten kurtarılan Yusuf Kiraç’ı köpek dudağını ve sol bacağını ısırdı. Daha sonra çevrede ki vatandaşlar tarafından Sandıklı Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kiraç’a kuduz aşısı yapıldıktan sonra dudağı dikilmek üzere Afyonkarahisar Devlet Hastanesi plastik cerrahi sevk edildi. Plastik cerrahi de dudağı dikilerek tedavisi tamamlanan Yusuf Kiraç köpeğin sahibi olduğu iddia ettiği marangoz’dan şikayetçi oldu. Köpek ise Zabıta tarafından yakalandıktan sonra İlçe Gıda, Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından  Konya Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Gelen sonuçta hayvanın kuduz mikrobu taşıdığı belirlendi. Bunun üzerine Sandıklı ilçe merkezi Hayvan Sağlığı Zabıtası komisyonu kararı ile 14 Ocak Cumartesi gün itibari ile iki hafta boyunca karantina bölgesi ilan edildi. İlçede ki Hayvan Pazarı ikinci bir emre kadar kapatılırken ilçeye hayvan giriş ve çıkışları da yasaklandı.
Ayağını ve dudağını köpek ısıran 22 yaşında ki Yusuf Kiraç: “Dere boyu caddesinde bir çay ocağı önünde 6 Ocak  tarihinde çay içerken oturduğum yerde köpek saldırdı. Daha sonra beni köpeğin elinden kurtardılar. Bu köpek başka kişilere de saldırmaya devam etti. Daha sonra ben Fatih Mahallesinde ki evime giderken  yolda yine bana aynı köpek saldırdı. Ayağımı ve dudağımı ısırdı. Çevre de ki vatandaşların sayesinde köpekten kurtuldum Ama köpeğin ısırması sonucu dudağım koptu. Daha sonra çevrede ki vatandaşların yardımı ile Sandıklı Devlet Hastanesine götürüldüm. Burada aşılarım yapılarak gereken önlemler alındıktan sonra Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne sevk edildim. Orda da plastik cerrahi tarafından dudağım dikildi. Köpek ise Zabıta tarafından etkisiz hale getirildikten sonra incelemeye gönderilmiş. Gelen sonuçlar nedeni ile köpek kuduz çıkınca Sandıklı karantinaya alınırken hayvan pazarı kapatıldı. Daha sonra bu köpeğin ilçede bir marangoza ait olduğu ve dışarıda baktığını öğrendim. Köpeğin sahibinden de şikayetçiyim. Kimse köpeğini sokağa salmasın evinde baksın. Benim başıma gelen ufak bir çocuğun başına da gelebilirdi. Hamile bir kadının başına da gelebilirdi. “dediYusuf Kiraç’ı köpeğin ilk saldırısından kurtaran görgü tanıklarından 39 yaşında ki Zülfikar Asılsoy: “Olay günü arkadaş çay içiyordu. Köpeğin saldırısına uğradı. O arada biz müdahale ettik  kurtardık. Köpek başkalarına da saldırdı. Köpeği kovalayarak uzaklaştırdık”dedi.
 Yaşanan Kuduz vakası sonrası açıklama yapan Afyonkarahisar İl  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap; "Geçtiğimiz hafta içerisinde Sandıklı'da iki kişiyi bir köpeğin ısırması neticesinde alınan numune sonucunda köpekte kuduz mikrobu taşıdığı tespit edildi. Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararınca Sandıklı merkezi karantina altına alındı.  Kuduz vakası ile ilgili çevredeki kedi ve köpeklerde aşılama çalışmaları başladı. Yaklaşık iki hafta içerisinde hastalık görülmediği takdirde karantina tedbirleri tekrar kaldırılacaktır." dedi.
 
Editör: Haber Merkezi