Sandıklı’da Karpuz ve Kavun Tarlalarını Fareler İstila Etti
Sandıklı ilçesinde farelerin istilası nedeniyle karpuz ve kavun tarlalarında büyük çapta hasar oluştu.
Başkuyucak köyünde kavun ve karpuz yetiştiren muhtar Veli Baştepe, AA muhabirine farelerin ürünlerine zarar verdiğini söyledi.
"4 aydır her türlü mücadele yöntemini denedik, ne yapacağımızı şaşırdık, zararımız yaklaşık 10 bin lira" diyen Baştepe, maliyetlerin yüksekliğine rağmen karpuzun kilogramının 50, kavunun ise 40 kuruş olduğunu anlattı.
Baştepe, fare popülasyonundaki artışın yonca ekiminden kaynaklandığını öne sürerek, şunları dile getirdi:
"Fareler, yeşilliklere çok geliyor, yakınlarda yonca ekimi arttı, farelerde arttı, sürekli yavrulayıp çoğalıyorlar. Biz bu kavun ve karpuzları yetiştirmek, farelerden korumak için çok masraf yaptık. Çeşitli ilaçlar kullandık ama yetersiz kaldı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurduk. Onlar da bize ilaç verdiler ama yine yetersiz geldi. Fareleri önleyen bir ilaç vardı. O ilacın da kullanımı yasaklanmış. Fareler yüzünden biz bu tarlayı 3 sefer ektik, 3 sefer masraf ettik. Karpuz ve kavunlar yetişince yine fareler talan etti.
Verim güzel, karpuzlar 12 kilogram ile 18 kilogram arasında değişiyor ama fareler yüzünden hep zarar ediyoruz. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu kadar masrafa karşılık farelerin istilası, fiyatların düşüklüğü bizi çaresizliğe sürüklüyor." 
 
Editör: Haber Merkezi