SANDIKLI TMO’DA İDARE ZAAFI MI VAR?

 

 

                Haşhaş ekim döneminin olduğu bu aylarda Toprak Mahsulleri Ofisince Muhtarlıklara haşhaş yazılım belgelerinin dağıtılmaması üreticilere acaba haşhaş ekimi yapılıp yapılmayacağını gündeme getirdi.

 

                Geçtiğimiz yıllarda haşhaş ekim zamanından önce muhtarlıklara köy ve mahallenin haşhaş ekim evrakı üretim kotalarıyla birlikte dağıtılır üreticide verilen müsadeye kadar ekimini yapardı. Şimdi ise üretici geçmiş yıllar göre ekime başlaması ileride bazı sorunlarıda beraberinde getirir diyen Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız haşhaş izne tabi olan bir ürün ve sözleşmeli üretim yapılan bir üründür. Ancak ekim zamanının olduğu şu zamanlarda üretici ekmek zorunda çünkü kışa güçlü girmesi gerekmektedir.

 

                Şu anda muhtarlıklara TMO tarafından evrakların verilmediğinden bazı üreticiler daha önceki yıllara göre ekim yapılmaktadır, ilerde bazı sorunları beraberinde getirir diyen Yıldız vatandaş ekiyor yetiştiriyor haşhaş çiçeğe gelince TMO ölçüme geliyor üreticilere  fazla ekim var diye jandarma zoruyla sürdürülüyor işte bu gibi durumlar olmaması için TMO idaresi neyi nasıl yapacağının kararını bir an önce yapması gerekiyor. Görüştüğüm TMO yetkilileri ise daha kabuk alımlarını bitiremedik diyor. Şimdiye kadar alım nasıl kalır bir anlam veremedim. Yine TMO yetkilileriyle görüşmemde muhtar taahhüdüyle üretim izni verilmiyor yani diyor ki Sandıklının %57 si atadan dededen miras yoluyla kalan arazilerde üretim yapamazsın denilmekte.

 

                Haşhaş üreticileri odamıza gelerek seslerini dile getirmekte üreticilerimiz ve muhtarlarımız miras yoluyla kalan arazilerinde daha önceki yıllarda olduğu gibi taahhütle ekim yapılmasını sayın Bakanımız ve Vekilimizin ilimizle özdeşmiş olan haşhaş ekimindeki sorunlara el atmalarını talep ediyorum. Süleyman Yıldız

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi