Bera Eğitim Kurumları Hüseyin Baykal: ‘250.000 Öğrenciye Teşvik’
Sandıklı BERA Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hasan Hüseyin Baykal ile özel okula gidecek öğrenciler için devlet tarafından verilen teşvikler ve Bera Koleji hakkında yapılan röportaj
Bu yıl ilk kez verilecek olan özel okullar için devlet teşviği ile ilgili kısa bir bilgi verir misiniz?
Bu konuda kısaca bilgi vereyim. Devlet, çocuğunu özel okulda okutmayı isteyen aileler için bu yıl maddi destek veriyor. Bu destek anasınıfı için yıllık 2.500 TL, ilkokul için 3.000 TL, ortaokul ve lise için 3.500 TL olarak belirlendi. Teşvikin çıkması durumunda öğrencinin okuyacağı sınıfa denk gelen miktar okulumuzun eğitim ücretinden düşülüp kalan kısmını aile taksit veya peşin olarak ödeyebilecektir.
Devlet teşviğine kimler başvurabilir? Başvuru şartları nelerdir?
Çocuğunu özel okulda okutmak isteyen(anasınıfı dâhil) her aile bu teşvike başvurabilir. Teşvikten faydalanmak için anasınıfına başlayacak öğrencinin 16 Mart 2009 -15 Eylül 2010 tarihleri arasında doğmuş olması, ilkokul ve ortaokul için ise öğrencinin herhangi bir devlet okulunda halen kaydının bulunması yeterlidir.
Halen özel okullarda kaydı bulunan aileler ne yapmalıdır?
Özel okulda kaydı olan öğrenciler için aile, öncelikle öğrenciyi özel okuldan devlet okuluna nakil yaptırmalıdır. Bu işlemi e-okul sisteminde tanımlanan nakil işlemi ile gerçekleştirecektir. Teşvikten yararlanmak isteyen aileler naklini yaptırdıkları devlet okuluna gidip okul yöneticileri tarafından e-okul üzerinden devlet teşviği için başvuru yapabileceklerdir.
Veliler başvuru sırasında yanlarında herhangi bir evrak götürecekler mi?
Okula giderken yanlarında gelir belgesini gösteren bir maaş bordosu, serbest çalışanlar için vergi levhası fotokopisi gibi gelir durumunu gösteren bir belge ile okuyan kardeş var ise(üniversite dâhil) onun öğrenci belgesini yanlarında götürüp devlet teşviğine başvuruda bulunabileceklerdir. Anne ve/veya baba nın ölü ya da ayrı olmaları durumunda, bu durumu belgeleyen aile nüfus kayıt örneğinin beyan edilmesi gerekmektedir. Ayrıca gazi, harp veya vazife malulü olanlar durumlarını gösteren belge fotokopileri yanlarında götürmeleri gerekmektedir.
Teşviğe başvuran herkes yararlanabilecek mi?
Bunun için her ile belirli sayıda kontenjan verilmiştir. Başvurular kontenjan sayısını aşarsa ozaman öğrencinin başvuru kriterleri dikkate alınarak hesaplanan puanına göre en yüksek puandan aşağıya doğru bir sıralama yapılacaktır.Bu sıralama neticesinde kontenjan sayısı kadar aile teşvikten faydalanmış olacaktır.
Afyonkarahisar için kaç öğrenciye teşvik verilecek ve teşvik sadece ailenin gelir durumu göz önünde bulundurularak mı değerlendirilecek?
Afyonkarahisar için 1248 öğrenci teşvikten faydalanabilecek ve bu teşvik ailenin sadece gelir durumu göz önüne alınarak değil, öğrencinin başarı durumu, okuyan kardeş sayısı, anne babadan biri veya her ikisinin ölü veya ayrı olmaları ile velinin gazi-harp malulü olma durumlarına göre de değerlendirilmektedir. Buda teşvikten faydalanma şansını artıran bir faktördür.
Teşvik başvurusu yapıp da bu haktan faydalanan aileler ne kadar süre ile teşvikten yararlanabilecekler?
4+4+4 sistemi dikkate alınarak yapılan bu teşvikten öğrenci, o kademenin sonuna kadar teşvikten faydalanabilecektir. Örneğin; 1. Sınıfta kaydı olan ve devlet teşviğinden faydalanan öğrenci teşvikten 4 yıl boyunca,7.sınıfta olan bir öğrenci ise 7 ve 8.sınıfta bu teşvikten faydalanabilecek. Ana sınıfı için teşvik kazanan aileler ise sadece bir yıl bu teşvikten faydalanabilecektir.
Devlet teşviğine başvuran aileler ile teşvik çıkan aileler ne yapmalıdır?
Teşvik başvurusu yapan aileler başvuru sonrası kendilerine verilen evrakı saklamalı ve sonuçların açıklanmasını beklemelidir. Teşvik çıkan aile ise başvuru yaptığı okula gidip e-okul dan belirtilen tarihler arasında özel okul seçimini yapmalıdır.
Teşvik sonuçları açıklandıktan sonra hak kazanamayan aileler için başka bir imkân olacak mı?
Teşvik çıkmayan aileler için ayrıca bir yedek liste açıklanacak ve kayıt yaptırmayan ailelerin kontenjanlarından yedek listedeki aileler faydalanabileceklerdir.10 -18 Eylül tarihleri arası kesin kayıtlar yapılacak ve 19 Eylül günüde yedek öğrenci kayıt listesi açıklanacak. Yedek listede adı görülen öğrenciler için kayıt tarihi ise 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır.
Teşvikin herhangi bir geri ödemesi var mıdır?
Devlet teşvikinin geri ödemesi bulunmamaktadır. Tamamen devlet tarafından karşılıksız verilmektedir.
Son olarak teşvik başvurusu yapacak ailenin adım adım yapması gerekenleri özetleyebilir misiniz?
                1-Aileler çocuklarının kaydının bulunduğu devlet okuluna yanlarında gelir durumunu gösterir belge ve varsa yukarda anlattığımız özel durumlarını gösterir belge ile okul müdürlüklerine gitmelidir. Kaydı özel okulda olan aile, özel okula gidip kaydını devlet okuluna aldırmalı, sonra başvuru yapmalıdır.
                2.İlk kez okula başlayacak anasınıfı ve ilköğretim 1.sınıf öğrencileri, adreslerine göre kayıtlarının düştüğü okula gidip başvuruda bulunacaklar.
                3.Başvuruyu yaptıktan sonra okul müdürü tarafından onaylı başvuru ve puanını gösteren belgeyi alıp saklamaları yeterli olacaktır.
                Kaydını bize yaptırsın ya da yaptırmasın kayıt ofisimize gelen ailelere konu ile ilgili kapsamlı bilgi vermekteyiz ve gerekli yönlendirmeleri yapmaktayız.
                Teşvik listesi Bakanlık tarafından internet aracılığı ile yayınlanacaktır.
                Başvurular için son tarih 29 Ağustos 2014 Cuma 17:00 a kadar uzatılmıştır.
 
Editör: Haber Merkezi