“Yaralar ihmale gelmez”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı.

Programda yara ve tedavisi konuşuldu.

“Yara genel bir kavramdır”

Yaranın doku bütünlüğünün bozulması olduğunu kaydeden Yıldırım, “Dokumuz deriyle kaplıdır. Deri, altındaki dokuları korur. Bu doku bütünlüğünün bozulması ile yara oluşur. Bu bir kesilmeyle, düşmeyle olabilir. Bunun her bir şekline yara denir. Yara genel bir kavramdır. Yaralar kazalara, silahlara, trafik kazalarına, kesilmeye, düşmeye, kimyasal maddelere, elektriğe ve benzeri etkenlere bağlı olabilir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde yara oluşmuşsa mutlaka doktora başvurmalıyız. Bir yerimiz kesildiği veya yırtıldığı zaman orada kan çıkmışsa derin bir kesik vardır. Orada iz kalabilir. Bu kanama olan yeri bir doktorun görmesi önemlidir. Eğer yara kanamamışsa buraya herhangi bir şey sürmeye gerek yoktur. Temiz ve kuru tutmak yeterlidir. Yaranın derinliği izin kalıp kalmayacağını da gösterir. Esmer tenli kişilerde yara izi daha kalıcıdır. Çocuk ve gençlerde de daha çok iz kalır. Yaşla birlikte iz azalır. Vücudumuzun her yerindeki deri aynı kalınlıkta değildir. Deri kalınlığı daha fazla olan yerlerde daha çok iz kalır. Mesela göz kapağımızın derisi daha incedir. Çok fazla iz kalmaz. Ama sırt ve omzumuzun derisi daha kalın olduğu için buralarda daha çok iz kalır” şeklinde konuştu.

“Tüm yaralar iltihaplanabilir”

Yaranın temiz tutulması gerektiğini belirten Yıldırım, “Yarayı çok fazla kapatıp günlerce açmamak doğru değildir. Yarayı gözlemlemek lazımdır. Tüm yaralar iltihaplanabilir. Hatta hiç kanamayan yaralar bile iltihap kapabilir. Bu nedenle yarayı temiz tutmalıyız. Yaralanan bölgeyi suya tutup temizledikten sonra ütüyle ısıtılıp steril edilmiş bir tülbentle sarabiliriz. Hemen ütüden sonra değil biraz bekledikten sonra sarılabilir. Yoksa yanık oluşur.  Bu durum doktora ulaşma ihtimali yoksa yapılabilir. Ama doktora başvurulması daha doğrudur” diye bilgi verdi.

“Yanık yaraları ihmal edilmemeli”

Yanık dolayısıyla oluşan kabarcıkların patlatılmaması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Mutlaka uzmana başvurulmalıdır. İhmal edilmemelidir” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi