“Yabancı cisim yutması ihmale gelmez”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı konuk olarak katıldı.
Programda çocuklarda yabancı cisim yutması konusu işlendi.
“Çocuklarda daha fazla görülür”
Çocukların yabancı cisim yutmaları konusunda bilgiler veren Dr. Yusuf Gülsarı, “Bu durum ağız yoluyla uygun olmayan bir cismin yemek borusuna veya nefes borusuna kaçması olarak izah edilebilir. Sindirim sistemine kaçan yiyecek olmayan cisimler de sorun çıkartırken nefes borusuna kaçan cisimler ise ciddi sorunlar oluşturur. Bu durum her yaşta olabilir. Ancak çocuklarda daha fazla görülür. Yutulan cisimler hem sindirim sistemine hem de nefes sistemine kaçabilir” diye bilgi verdi.
“Çocukların yutma yetileri yetişkinlerden farklıdır”
0–3 yaş arasındaki çocukların dünyayı ağız yoluyla tanıdıkları bilgisini aktaran Gülsarı, “Bu dönemdeki çocuklar nesneleri algılayabilmek için eline aldığı her şeyi ağzına götürür. Çünkü bu dönemde çocuklar nesneleri oral yoldan tanırlar. Çocuklar nesneleri tanıyayım derken zaman zaman cisimleri yutabilir ve cisimler ya boğazına kaçar, akciğerlerine gider ya da yemek borusuna kaçar. Çocukların büyük azı dişleri 5 yaşından sonra çıkmaya başlar. Bu nedenle çocuklar dişleri ya da damakları ile ezemediği gıdaları da yutma eğilimindedirler. Bu gıdalarda yabancı cisim yutması gibidir. Çünkü bir gıdayı dişinizle öğütmezseniz mutlaka sıkıntı oluşturacaktır. Ayrıca çocukların yutma yetileri yetişkinlerden farklıdır. Yeterince ezemedikleri sert gıdaları yutarken nefes borularına kaçırabilirler” şeklinde konuştu.
“Yabancı cisim yutulması olduğunda mutlaka Acil’e başvurun”
Çocukların evin içerisinde bulunan ancak kıyıya, köşeye dağılmış, çok fazla fark edilmeyen küçük cisimleri yutabileceklerini kaydeden Dr. Gülsarı, “Bu nesneler iğne, çengelli iğne, oyuncak parçası, metal para ve vida gibi cisimler olabilir. Bu nedenle anne ve babalar son derece dikkatli olmalıdırlar. Yabancı cisim yutulması olduğunda mutlaka Acil’e başvurarak, tıbbi takip yapılmalıdır. Bir şey olmaz deyip ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde hayati bir risk bile oluşabilir” diye bilgi verdi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Editör: Haber Merkezi