“Taş hastalığı ilimizde çok sık görülüyor”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kadir Polat konuk olarak katıldı. Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Polat üriner sistemdeki taş hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

“Vücut için yararlı olan ürünlerin fazlasının hepsi toksin olarak kabul edilebilir”

Üriner sistemin böbrekler, mesane ve idrar kanalından oluştuğunu kaydeden Üroloji Uzmanı Dr. Kadir Polat, “Üriner sistemin asıl fonksiyonu vücudun toksik ürünlerinin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Vücut için yararlı olan ürünlerin fazlasının hepsi toksin olarak kabul edilebilir. Bunların fazlalıklarının vücuttan atılması gerekir” diye konuştu.

“Kadın ve erkekte görülme sıklığı açısından çok fazla farklılık yoktur”

Üriner sistemdeki taş hastalığının insanların bulunduğu çevre ve yaşadığı şartlara göre değişen oranlarda görülebildiği bilgisini aktaran Polat, “Ülkemizde ve ilimizde de çok sık görülen bir hastalıktır. Kadın ve erkekte görülme sıklığı açısından çok fazla farklılık yoktur. Ancak bazı kaynaklarda erkeklerde daha fazla görüldüğü belirtilmiştir. Genel olarak bu hastalığın yaş ve cinsiyet farkı gözetmediğini söyleyebiliriz. Daha çok kişinin yaşadığı çevreye, beslenme koşullarına ve ailesel bir takım faktörlere göre bu taş hastalığının görülme sıklığı değişir. Genelde protein ağırlıklı beslenen toplumlarda taş hastalığının daha sık görüldüğü söylenebilir. Taş dediğimiz şey mineral topluluğudur. Bu mineraller vücudumuzda var. Bunların hepsi küçük bir şekilde başlar. Daha sonra birbirinin üzerine binerek taş dediğimiz şey oluşur. Her insanda taş yapma potansiyeli vardır. Çünkü her insanda mineraller ve materyaller bulunmaktadır. Ancak bazılarında görülür, bazılarında görülmez. Bunun nedeni taşın oluşumunu kolaylaştıran faktörlerin görülmesidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Üriner sistemdeki taşların bulunduğu yere, büyüklüğüne, kişilerin yaşına ve durumuna göre çeşitli belirtilere yol açabildiğine değinen Polat bazen de hiç belirti vermeden oluşabildiğini söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi