Stres reflü yapıyor

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında reflü hastalığı konuşuldu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Enes Şahin ve Dr. Ogün Erşen konuk olarak katıldı.

“Reflü günümüzde toplumda çok sık görülen bir hastalık”

Reflünün kelime anlamı olarak geriye doğru akım olduğunu söyleyen AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Ogün Erşen, “Bu geriye akım midemizden yemek borumuza doğru oluşur. Mide içeriği genelde asitik olması sebebiyle yediği yiyecekler boğazına doğru geriye geldiğinde hasta bir yanma hisseder. Bu yanma hissi ve farklı belirtileriyle beraber normal sınırların dışında geriye doğru akım olursa biz bunu reflü olarak adlandırıyoruz. Reflü günümüzde toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Bunun nedenlerinden biri günümüzün getirdiği stresli sosyal yaşamdır. İnsanlar sürekli koşturmaca halinde, stresli yaşıyorlar. Stresle birlikte çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Reflü de böyle hastalıklardan birisi” şeklinde konuştu.

“Reflü tanısını kesin koyabilmek için endoskopik işlemler yapılmalıdır"

Reflü hastalığının zaman zaman gastrit ile karıştırıldığını söyleyen AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Enes Şahin, “Gastrit için verilen bazı ilaçlar reflü ile ortaktır. Bu ilaçlar da reflünün gerilemesine neden olur. Hasta şikâyetlerini hekime iyi ifade edebilirse reflü tanısı koyulabilir. Hasta gelerek bize göğsümün arkasında yanma var, gece ağzıma acı su geliyor veya öksürük var derse bu kişinin reflü olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda reflü ilaçları vererek tedavi başlatılır. Ancak reflü tanısını kesin koyabilmek için endoskopik işlemler yapılmalıdır. Bu tetkik ile reflü hastalığının tanısı konulur” diye değerlendirmede bulundu.

AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Editör: Haber Merkezi