Savaş, “Modern tıp her geçen gün gelişiyor”

 

Gün FM’de yayınlanan ve AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Hastanesi Eğitim Hemşiresi Yasemin Savaş konuk olarak katıldı.

Programda hasta ve hasta yakınları ile hastane personeline verilen eğitimler konuşuldu.

Kemoterapi alan hastalara kemoterapi eğitimi verilmekte”

“Hasta kliniğe gelir gelmez oda tanıtımı, yemek saatleri, ziyaretçi saatleri, acil çağrı zilleri, hastane kuralları, hastaların dikkat etmesi gerekenler ve hasta hakları eğitimi ile yatan hasta eğitimi başlar” diyen Savaş, “Hemşireler hastanın hayat öyküsünü almaya devam eder ve ihtiyaç duyulan her konuda eğitim verirler. Örneğin; düşmeler özellikle yaşlı ve çocuk hastalarda çok önemli sorunlara yol açacağından her hastaya düşme eğitimi verilir. Sigara kullanan hastalara sigara eğitimi verilir. Diyabeti olan hastalara diyabet eğitimi, hastanın kendi var olan hastalığı hakkında eğitim verilir. İhtiyaç halinde diğer bölümlerden konsültasyon istenir ve her bölümden hekim gelir gerekli önerileri sunar ve hastaya da bunun eğitimini verir. Kemoterapi alan hastalara kemoterapi eğitimi verilmekte. Diyaliz ve hemodiyaliz hastalarına yine eğitimlerimiz devam etmekte. Kadın doğum kliniğinde tüm annelere ve anne adaylarına anne sütünün önemi ve emzirme eğitimi, aile planlaması eğitimi verilmekte. Birçok eğitim için ayrıca eğitim broşürlerimiz ve eğitim kartlarımız mevcut ve bunları her hastamıza önce anlatıyoruz sonra daha sonra okumaları için de ellerine teslim ediyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Halkımızdan gelen talepler doğrultusunda da eğitimlerimizi sürdürmeyi hedeflemekteyiz”

“Modern tıp her geçen gün gelişmekte ve değişmekte” diyen Savaş, “Biz çalışanlar olarak ta modern tıbbın gelişen ve değişen koşullarına ayak uydurabilmek için mesleğimiz ile ilgili eğitimlere önem vermeliyiz. Bu doğrultuda gerek eğitim talepleri ile gerekse gözlemlerimizle grup ya da kliniklere hizmet içi eğitimler planlar ve düzenleriz. Özellikle sağlıkta önemli gün ve haftalarda işin uzmanlarıyla birlikte halka açık ya da hastanemizde çalışanlara özel bilimsel etkinlikler düzenleriz. Örneğin, 2015 yılı için uyguladığımız bazı bilimsel etkinlikler şunlar: Yara ve Doku Bakımı, Böbrek Günü Etkinliği, Diyabet Günü Etkinliği, Kanser Günü Etkinliği gibi. Üniversite Hastanemizde başta Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa Solak olmak üzere tüm yönetimimiz hem hastalara hem de çalışanlara yönelik verdiğimiz eğitimleri desteklemekte ve halkımızdan gelen talepler doğrultusunda da eğitimlerimizi sürdürmeyi hedeflemekteyiz” diye konuştu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi