SAĞLIKLI BESLENME VE DİYETİSYENLİK

Tıp tarihinde besinlerin yol açtığı hastalıklar veya besinlerin sağlık üzerinde yarattığı olumlu etkiler daima araştırma konusu olmuştur. İlaçların temel maddelerinin de bitkiler olduğu unutulmamalıdır. ‘Diyetisyen’ kelimesi ilk olarak 1800 lü yılların sonunda Amerika da anılmaya başlamıştır.  İlk olarak 1899 yılında Diyetisyenlik bir meslek olarak kabul edilerek, Diyetisyenintanımı; besin ve beslenme konusunda eğitim almış ve tanımlanan diyet tedavisini uygulayabilecek kişidir şeklinde yapılmıştır.Ülkemizde 1962 yılındaHacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde Diyetetik Programı olarak başlamıştır.

Sağlıklı beslenme insanların yaşam kalitelerini artıran önemli bir etmendir. Beslenme tüm dünya insanlarının ortak ve en temel ihtiyacıdır. Günümüzde iletişim araçları ile beslenme hakkındaki bilgilere rahatça ulaşmaktayız. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi edinmeyi konunun uzmanlarından yapmamız gerekmektedir. Sağlıklı beslenme denildiğinde ilk akla gelen diyetisyenlerdir.

Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenler.Besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır, değerlendirir, çözüm yolları bulur.Besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlar, besin denetimini yapar. Fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendirir ve bilinçlendirir. Doğuştan, sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.

Diyetisyenlertoplum sağlığının korunmasında önemli sorumlulukları bulunan bir sağlık çalışanıdır.

Günümüzde her hastanede diyetisyenler görev yapmaktadır. Zayıflamak için, sağlık ve beslenme konusunda bilgi edinebilmek için hastanelerimizin Beslenme ve Diyet Bölümlerine veya Diyet Polikliniklerine müracaat edebilirsiniz. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumlarının Sağlıklı Yaşam Merkezlerine Başvurarak beslenme konusunda en doğru ve en kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

 

 

Diyetisyen Ruşen ÖZCAN

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi

Başdiyetisyeni

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi