Prostatta erken tanı çok önemli
 
Erkeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri de prostat. Prostatta erken teşhis büyük önem taşıyor. Prostattan korunabilmek, ya da erken dönemde önlem alabilmek için sağlık kontrollerine oldukça önem vermek gerekiyor.
 
Fuar Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Cemal Selçuk Ertaş erkeklerin kabusu olan prostat ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prostatın sıvı salgılayan bir organ olduğunu kaydeden Ertaş, “Bu genelde her erkekte olan bir organdır. Bazen bayanlarda soruyor ‘bizde de var mı’ diye. Erkek hastalarımız soruyor bende prostat var mı yok mu diye, bu bir hastalık değil. Aslında bu bir organdır fakat bunun bazı sebeplerle nedeni tam olarak belirtilmemiş ama erkeklerde olduğu için bu organ daha çok erkeklik hormonunun nedeni belli olmayan büyümesi sonucunda iyi huylu veya kötü huylu büyüme sonucunda prostatın hastalıkları oluyor” dedi.
 
“Parmak muayenesi, ultrason ve kan tahlili ile anlaşılıyor”
 
Ertaş, “Prostatın bir de iltihabı hastalıkları var. Bizim daha çok sık karşılaştığımız kronik prostatit dediğimiz genç erkeklerde görülen bir hastalık. Prostatın iki şekilde büyümesi oluyor. İyi huylu ve kötü huylu olarak büyüyor. Bunun hasta tarafından anlaşılabilecek herhangi bir semptomu yok. Maalesef iyi mi kötü mü diye bilemiyorsunuz. Bazen soruyorlar başımıza gelirse ne yapalım diyerek sadece idrar yaparken bir takım sıkıntılar olabilir. İşeme güçlükleri, damlama, gece sık idrara kalkma, tam boşaltamama gibi birtakım şikayetler olabilir. Bunun beraberinde idrar kaçırmada bazen buna eşlik edebilir. Bunun iyi mi kötü mü olduğunu ancak biz anlarız. Parmak muayenesi ile beraberinde ultrason ve kan tahliliyle anlayabiliriz” diye konuştu.  
 
“40 yaş üstü bütün erkekler ürolojik muayene olmalı”
 
40 yaşın üstünü geçen her erkeğe senede bir defa ürolojik muayene olmasını tavsiye eden Ertaş sözlerine şöyle devam etti: “İyi huylu büyümesinde ilaçlı tedavilerimiz var. İlaçtan fayda görmeyecek derecede şikayeti olan veya aşırı derecede büyümüş hastalarda da kapalı yöntemle daha çok tercih ettiğimiz buharlaştırma olan ve şu an Türkiye'de en çok dünyada en çok tercih edilen yöntem. Yan etkisi diğer yöntemlere göre oldukça daha da az. Hastanede kalış süresi, idrarda kanama ve diğer sıkıntılar bu ameliyatta daha az görülüyor. Bunu biz de hastanemizde başarıyla uyguluyoruz. Ayrıca kanserleşme riski varsa bunun içinde biyopsi yapıp biyopsiden çıkan sonuca göre prostat kanseri ile ilgili tedaviye başlıyoruz.”
 
15-16 ve 30-35 yaşlara dikkat
 
Prostat büyümesinin genelde 40 yaşından sonra görüldüğünü vurgulayan Ertaş, “Daha çok yaş ilerledikçe bu iyi huylu büyüme veya bazen kötü huylu büyümeyi ilerleyen yaşlarda görüyoruz. 40 yaş civarında gördüğümüz prostat büyümeleri daha çok ilaçla tedaviye cevap verebilecek cinsten ameliyat gerektirmeyen hastalar. Bir de farklı bir durum var ki iltihabi. Bunları üreme çağına girmiş olan ortalama 15 - 16 yaşından sonraki erkeklerde ve özellikle 30 35 yaş civarında daha çok pik yapıyor. Çeşitli nedenlerle vücutlarına almış oldukları mikrobun vücut direnci düştüğü zaman aktif olup prostat iltihabı yaratması ve bu da prostat hastalığı gibi işeme güçlükleri yaratması beraberinde ağrıların olmasına sebebiyet veriyor” şeklinde konuştu.
 
İyi huylu kolay temizleniyor
 
“Prostat büyüdüğü zaman idrar kanalına baskı yapıyor” diyen Ertaş sözlerini, “Bütün olayda buradan kaynaklanıyor. O yüzden biz iyi huylu büyümesini o kanalın içinden girerek prostatı temizliyoruz ve bu baskıya azaltıyoruz. Yeşil ışık tedavisi bir ara çok reklamı oldu ama uzun süreli bir çözüm olarak görünmüyor. Şu anda en iyi tedavi yöntemi buharlaştırma yöntemidir. Bu dünyada da Türkiye'de de böyle. Biz de bunu Fuar Hastanesinde uyguluyoruz” ifadeleri ile noktaladı.
 
 
Editör: Haber Merkezi