Prostat ameliyatlarında "HoLEP" dönemi

 

Doç. Dr. Lütfi Tunç: “HoLEP yöntemi ile iyi huylu prostat ameliyatlarından sonra hastalığın tekrarlama ihtimali kalmıyor. Hasta, sonda çekildiği andan itibaren yaşamına sorunsuz devam ediyor. 

 

Ağrılı ve sancılı bir tedavi süreci olan prostatta geliştirilen Holmiyum Lazer (HoLEP) yöntemi, ameliyatta kazıma yöntemini değil dokunun tamamen çıkarılmasını sağlıyor. 

 

Türkiye'de HoLEP sistemini uygulayan Doç. Dr. Lütfi Tunç, "Prostat ameliyatlarında şu ana kadar dünyada kazıma yöntemi kullanılıyordu. Bu yöntemde hastalar ağrı içinde kalıyordu. Holmiyum Lazer (HoLEP) denilen sistemle, prostatı doku olarak tamamen çıkarıyoruz. Hasta, sonda çekildiği andan itibaren yaşamına sorunsuz devam ediyor. İyi huylu prostat ameliyatlarından sonra hastalığın tekrarlama ihtimali de kalmıyor" dedi. 

 

En büyük belirtisi idrar yapamama

İyi huylu prostat hastalığının erkekler arasında en sık görülen sorunlardan biri olduğunu belirten Liv Hospital Ankara Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Lütfi Tunç, prostat ameliyatların geçmişte zorlu ve sancılı olduğunu söyledi. Prostatın 50 yaş üzeri erkeklerde görülmekle birlikte genetik özelliklere bağlı olarak daha genç yaşlarda da görülebildiğini ifade eden Doç. Dr. Tunç, "Prostat sorunu idrar yapmada ve idrara başlamada zorluk, geceleri sık tuvalete çıkma, uzun süre tuvalette bulunma ve idrarı tamamen boşaltamama gibi şikayetlerle kendini gösterir" diye konuştu. 

 

Kazıma yöntemi uygulanıyordu

İyi huylu prostat cerrahisinde dünyada en çok kullanılan yöntemin kazıma yöntemi (TUR-P) olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tunç, "Fakat bu yöntemle prostatın kapsül içerisindeki kısmı tamamen çıkarılamıyor. Bu da hastalığın tekrarlamasına sebep oluyor. Dokuyu çıkartmak için elektrik enerjisiyle kazıma yapılıyor. Kanama olduğunda yine elektrik enerjisiyle damarları kapatıyorsunuz. Burada hastaya siz sürekli elektrik veriyorsunuz. Bu yöntemle yapıldığında hastalarda ağrılar başlıyor" ifadelerini kullandı. 

 

Dokuyu tamamen çıkarıp kanser taraması yapılabiliyor

Türkiye'de uygulanan "Holmiyum Lazer (HoLEP)" sistemini anlatan Doç. Dr. Tunç sözlerine şöyle devam etti: "Lazer yöntemiyle prostatı doku olarak tamamen çıkarıyoruz. Kanama ihtimali olan damarı da kontrol altına almış oluyoruz. Bu esnada çok az enerji kullanılması, ameliyat sonrasında hastalarda daha konforlu bir iyileşme dönemi sunuyor. Aynı zamanda prostatın tekrar etme ihtimalide ortadan kalkıyor. Hasta, sonda çekildiği andan itibaren yaşamına sorunsuz devam ediyor. Daha önce ülkemizde de kullanılan, buharlaşma ile yapılan lazer yönteminden (Greenlight) farklı olarak bu yöntemde doku tamamen çıkarıldığı için patolojik inceleme yapılabiliyor ve kanser olup olmadığı anlaşılabiliyor."

 

İdrar kaçırmaya son

Doç. Dr. Tunç, sistemin hastaya yararlarını şöyle sıraladı:

-Operasyondan sonra idrar yaparken ağrı ve yanma yok oluyor.

-Günlük aktivitelere dönüş diğer operasyonlara göre çok daha erken oluyor.

-Büyük prostat boyutunda da uygulanabiliyor.

-Ereksiyon sorunu görülmüyor.

-Kullanılan lazer uçlarına vuruş sınırlaması olmadığı için ameliyat sırasında ek malzemeye gerek kalmıyor.

 

Editör: Haber Merkezi