Polen alerjisi olanlar dikkat!

Bahar mevsiminde doğan yeniden uyanınca ortaya çıkan polenlerin neden olduğu polen alerjisi de, birçok insanın yaşam kalitesini etkiliyor. Fuar Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Uzman Dr. Sami Şahan kronik hastalıkları olanları polen alerjisine karşı uyardı.
Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülüyor. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda da çimenlerde polen miktarının artması bazıları için kâbus oluyor. Fuar Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Uzman Dr. Sami Şahan polen alerjisi konusunda uyarılarda bulundu.
“Havalara dikkat!”
Uzman Dr. Sami Şahan, “Başta kronik akciğer hastaları olmak üzere mevsim geçişlerinde kişiler çok fazla etkileniyor. Zira şu anda viral enfeksiyonlar da fazlasıyla ortaya çıkıyor. Kışın grip salgınının dışında bu tür mevsim geçişinin olduğu dönemlerde küçük viral salgınlar olur. İnsanlar dikkat etmez ve daha çabuk virüs kapabilirler. Mesela sabah soğuk olur, öğlen sıcak olur veya sabah sıcak olur hava daha sonra soğur ona göre giyinirsiniz ve bu nedenle de enfeksiyonlarda artış olduğunu belirtebiliriz. Mesela biz şuanda bugün bile zatürre görebiliyoruz. Niye; hava güzel diye vatandaş dikkat etmiyor. Bu konuda yapılması gereken şey, giyim kuşam açısından önem arz ediyor. Burası karasal iklim bölgesi, bu nedenle gece ve gündüz ısı farkı çok farklı. Dolayısıyla gündüz mesela hava sıcak diye gece kaloriferleri söndürürsünüz, gündüz sıcak olur ama gece bir anda hava soğuktur üşütürsün. Ondan sonra da hastanelik olursunuz” dedi.
“Alerji bu dönemde ortaya çıkar”
Bu mevsimde özellikle ilkbahar mevsimi geçişlerinde doğadaki bitki örtüsünün değiştiğini kaydeden Uzman Dr. Sami Şahan sözlerine şöyle devam etti; “Alerjen yükü değişiyor. Kronik hastalığı olanlar, astımı olanlar ve alerjisi olanlar bu dönem özellikle bu rahatsızlıkların ateşlendiği dönemdir. İlkbahar ve sonbahar alerjik yönden de çok etkili bir dönemdir. Ruhsal hastalıkları bile bu dönemler etkiler. Kış döneminden ilkbahara geçerken baharda ilaçların dozunda artırım yapmak gerekebilir. Çünkü insanı ruh hali bile değişiyor. Kronik hasta olanların ilaçlarını aksatmadan kullanması gerekiyorlar.”
“Sabah saatlerinde pencerelerinizi açmayın”
“Özellikle bu dönemde dikkat etmeleri gerekiyor” diyerek kronik hastaları ve alerjisi olanları uyaran Uzman Dr. Sami Şahan “Polen konsantrasyonunun olduğu saatler sabah saatleridir. Örneğin kişi evini havalandırmamalı, sabah saatlerinde spor yapmaya kalkmamalı, göz ve burun alerjisi olanlar polenlerin içeri girişini engellemek için burun kanatlarının etrafına vazelin sürebilir. Eğer göz alerjisi varsa yine gözlük takabilir. Bunlar polenlerin vücuda girişini azaltan şeylerdir. Dışarıdan içeri girdiğiniz zaman mutlaka üzerinize değiştirin, dışarıdaki polen konsantrasyonunu eve taşımamak için duş alın, saç açısından önemli. Bu yüzden evde alerjik şikayetlerin devam etmemesini istiyorsanız bu söylediklerimi birebir yapmanız gerekiyor. İkincisi bazı hastalarımız vardır, mesela kendisinin alerjisi olduğunu bilir bahar mevsimi gelince doktoruna gelir ve ilaçlarını yazdırır, kullanır, önlemlerini alır” diye konuştu.
“Bir anda alerji olabilirsiniz”
“Mesela bazı kişiler hiç alerji problemi olmadığı halde bir anda alerji olabilirler” diyerek uyarılarda bulunan Uzman Dr. Sami Şahan, “yani ne zaman çıkacağı belli olmaz. Onun belli bir uyanma dönemi vardır, o döneme geldikten sonra bir bakarsınız bu sene yoğun bir alerji olabilirsiniz. Bunu bir piknikte yaşayabilirsiniz, özellikle ilkbaharda çayır çimen grubu sevenler daha çok alerjiye müsaittir. Yani buradan kastım pikniğe gitmeleri doğada vakit geçirmeleri alerjiyi ortaya çıkarabilir. Bu insanlar çok fazla çimlerde ve yeşillikle temas etmeyecek. Onun dışında burun spreyi şeklinde olan ilaçlar var. Doktorun verdiği ilaçlar, bunlar kullanılarak önlem alınabilir” ifadelerini kullandı. 
Alerji nasıl anlaşılır
Uzman Dr. Sami Şahan sözlerini, “mesela bahar mevsimi ile beraber kişi dışarı çıktığında geçmeyen öksürükler, gözde sulanmalar, burunda tıkanma ve kaşıntı, koku alamama gibi rahatsızlıkları varsa kişinin bu noktada alerjik bir vaka olabilir. Bu yüzden de alerji testi yaptırmak zorundadır. Bu kişi gerçekten alerji mi, yoksa başka bir durum mu var, testte ortaya çıkar. Astım toplumda yüz kişiden 5 ila 10 kişi arasında görülür. Esasen bu az bir oran değildir” ifadeleri ile noktaladı.
 
Editör: Haber Merkezi