“Periferik arter hastalığı erkeklerde daha sık görülür”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersin Çelik konuk olarak katıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu programa katılan Çelik periferik arter hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

“Bacaklarda ağrı ve kramplarla kendini gösteren bir hastalıktır”

Programda periferik arter hastalığıyla ilgili değerlendirmede bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersin Çelik, “Periferik arter hastalığı genelde bacak atardamarlarında daralma ve tıkanmaya bağlı olarak yol yürümekle ve zamanla hastalık ilerledikten sonra dinlenme halinde bile bacaklarda ağrı ve kramplarla kendini gösteren bir hastalıktır” diye konuştu.

“Risk faktörleri damar sertliği meydana getiren sebepler ile aynıdır”

“Periferik arter hastalığı erkeklerde kadınlara göre hafifçe daha fazla görülmektedir” diyen Çelik, “Periferik damar hastalığı için bilinen. Bu risk faktörleri kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerinin kanda yüksek olması, iyi kolesterol düzeyinin kanda düşük olması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı veya ailede hipertansiyon öyküsü, ailede damar sertliğine bağlı hastalık öyküsü, kronik böbrek yetersizliği ve aşırı kilo veya obezitedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hastalara tavsiyelerde bulunan Çelik, “Sigara içen hastalara sigara mutlaka bıraktırılmalı. Hipertansiyon, şeker hastalığı varsa tedavi edilmelidir” dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Editör: Haber Merkezi