PALYATİF BAKIM MERKEZİ AFYON DEVLET HASTANESİNDE AÇILDI

Palyatif Bakım Dünya Sağlık Örğütü (WHO), tarafından "yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara bağlı ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrı ve diğer problemlerin, erken tanınması ve giderilmesi ile fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla ağrının önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım" olarak tanımlanmıştır

Palyatif Bakım, kanser, kalp yetmezliği, alzheimer, demans, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalık sürecinde meydana gelen belirtileri ortadan kaldırmayı, kronik hastalık nedeniyle beslenmesi bozulmuş hastanın beslenmesine destek olmayı, hasta ve yakınının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir. Palyatif Bakım kavramı ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. 1967 yılında Hemşire DameCicelySaunders İngiltere’de ilk modern hospisi kurmuştur. Ardından diğer Avrupa ülkeleri tarafından palyatif bakımın önemi fark edilmiş ve dünya çapında hızla yaygınlaşmıştır. Ülkemizde de son yıllarda artan yaşlı nüfusun ve artan kronik hastalıkların neden olduğu yoğun bakım yükünün artmasından dolayı palyatif bakımın önemi giderek artmış ve mevcut palyatif bakım ünitelerinin yanı sıra yenilerinin açılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişilerde başta ağrı olmak üzere stres veren diğer şikâyetlerinin giderilmesi ve sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Bu tanımlamaya göre palyatif bakım yeni tanı almış, tedavi sürecinde ve terminal dönemde olan hastalara uygulanmakta ve dört temel hedef ortaya koymaktadır;  

1.Hastanın şikâyetlerini en aza indirgemek ve sekelleri azaltmak,

2.Hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek,

3.Hasta bakımında maliyet-etkinlik konusunu en uygun şekilde yönetmek,

4.Ölümün kabullenildiği durumda, sürecin normal seyrinde gitmesini sağlamak

Palyatif bakım üniteleri sıklıkla kanser hastalarına hizmet vermektedir. Ancak, verilen hizmet aynı zamanda hasta yakınlarını da kapsamaktadır. Zira bir taraftan hastanın şikâyetleri giderilmeye çalışılırken, diğer taraftan hasta ve yakınlarının karşılaşabileceği diğer kaygılar (sosyal, psikolojik, vb) ve sorunlar topluca değerlendirilmekte ve çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. 

 Hastadaki belirtilerin giderilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve yaşamın niteliğine odaklanan palyatif bakım kavramı dünya nüfus dağılımının yaşlılığa doğru yer değiştirmekte olduğu günümüzde ülkemizde de oldukça önemsenen bir kavram olarak yerini almaktadır.

 Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Fikret BAŞKAN Hastanemizin Palyatif Bakım Merkezi’nin açılışını tamamlamış bulunuyoruz. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi 6. Katta 9 oda 9 yatak olarak tefriş edilmiştir. Bu merkezi açarken amacımız Hastaların yaşam kalitesini arttırırken hasta yakınları içinde zorlu olan süreci iyi yönetebilmektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi  Afyonkarahisar için hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi