“Osteoporoz yaşlılarda daha fazla görülür”
 
Gün FM’de uzun yıllardır yayınlanan ve sağlık alanında ilimizin tek radyo programı olan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Dündar konuk olarak katıldı.
Programda osteoporoz hastalığı konuşuldu.
“Bu hastalıkta düşük enerjili kırıklar görülür”
Osteoporozun kemik gücünde azalma, kırık riskinde artışla giden metabolik bir kemik hastalığı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ümit Dündar, “Bu hastalıkta düşük enerjili kırıklar görülür. Çok kolay darbelerde bile bu hastalıkta kırıklar oluşabilir. Örneğin hasta yürürken yere düşer ve kalçasını kırabilir. Normalde birinin kalçasının kırılabilmesi için ya çok yüksekten düşmesi gerekir ya da trafik kazası gibi ciddi bir enerjili travmaya maruz kalması gerekir. Osteoporozun en önemli sonucu kırık riskinde artıştır. Bu hastalık kolay kırılan kemiklere yol açar” diye konuştu.
“Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme riski de yükselir”
Osteoporozun yaşlılarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Dündar, “Menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz sıklıkla görülür. Ayrıca erkek ve kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte görülebilir. Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme riski de yükselir. Bazı özel durumlarda ise bu hastalık daha erken yaşlarda görülebilir. Endokrin bozukluklar, bağırsakların iyi çalışmaması, böbrek hastalığı, kansızlık, kadınlarda yumurtalık, erkeklerde testosteron hormonunun yetersiz olması, sigara ve alkol kullanımı gibi bazı durumlar bu hastalığın daha erken yaşlarda görülmesine neden olabilir” dedi.
“Osteoporozun yüzde 50’si genetiktir”
Osteoporozun yüzde 50’sinin genetik, diğer yarısının ise çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirten Dündar, “Eğer annenizde osteoporoz varsa, sizde de bu hastalığın görülme oranı yüksektir. Yine annenizde osteoporoza bağlı kalça kırığı gelişmişse, sizde de bu kalça kırığının gelişme oranı yine yüksektir. Çok dikkatli olmak lazımdır. Eğer süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları tüketmezseniz bu durum hastalık açısından risk faktörü oluşturur. Yine spor yapmak kemiğin dinç ve kuvvetli kalmasını sağlar. Çok zayıf olmak da bu hastalık açısından bir risk faktörüdür” diye bilgi verdi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programına dinleyicilerde sorularıyla yoğun olarak katıldılar.
Program sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar, programdan dolayı Turamanlar ve Dündar’a teşekkür etti.
 
 
Editör: Haber Merkezi