“Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Esra Eriş konuk olarak katıldı. Programda meme kanseri konuşuldu.

“Meme kanserinin oluş nedeni tam olarak bilinmemektedir”

Kadınlarda en sık görülen kanserin meme kanseri olduğunu söyleyen Dr. Esra Eriş, “Günümüzde meme kanserinin görülme sıklığı eski yıllara göre daha da artmaktadır. İki binli yıllardan sonra her 8 kadından 1’nde meme kanseri görülmektedir. Meme kanserinin oluş nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörler ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu risk faktörlerinin bazıları kontrol edilirken, bazıları kontrol edilememektedir. Yaş ilerledikçe meme kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Yine genetik faktörler de meme kanserinin kontrol edilemeyen risk faktörlerindendir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Erken tanı için kendi kendine elle meme muayenesi çok önemlidir”

Meme kanserinde erken tanının önemine değinen Eriş, “Meme kanserinde artış olmasına rağmen teknolojinin gelişmesiyle vakalara erken tanı konularak hastalıktan yüzde 80’e yakın tamamen kurtulma şansı vardır. Erken tanı için kendi kendine elle meme muayenesi çok önemlidir. Amerikan Kanser Derneği’nin önerisine göre 20–39 yaş grubu kadınların her ay kendi kendine elle meme muayenesi yapmaları ve 3 yılda bir doktor muayenesi yaptırmaları gerektiği bildiriliyor. 40–49 yaş grubu kadınların yine her ay kendi kendine elle meme muayenesi yapmaları ve 2 yılda bir doktor muayenesi yaptırmaları öneriliyor. 50 yaş üstü kadınların ise her ay kendi kendine elle meme muayenesi yapmaları ve her yıl doktor muayenesi yaptırmaları gerektiği belirtiliyor. Meme kanserinin erkenden tespiti için kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları çok önemlidir. Çünkü kitlelerin yüzde 70’i hastaların kendileri tarafından, yüzde 20’si doktor tarafından ve yüzde 5-10’u mamografi ile saptanmaktadır” şeklinde konuştu.

Kamu hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi