“Kışın kilo alma eğilimi daha fazla”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyetisyen Özlem Büyükçavuşoğlu konuk olarak katıldı. Programda kış aylarında beslenme konuşuldu.

“C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir”

Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bugünlerde grip ve soğuk algınlığı gibi bir çok enfeksiyon hastalığının bedenimizi tehdit edebileceğini kaydeden Diyetisyen Özlem Büyükçavuşoğlu, “Hem hastalıklardan uzak durmak, hem de bedenimizi kış aylarına hazırlamak için beslenmeye özen göstermek çok önemlidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir kış geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. Antioksidan A ve C vitaminleri kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç sağlar. Özellikle turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler A ve C vitamini açısından zengin besinlerdir. Ayrıca çay, kahve tüketimi azaltılarak C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

“Az ve sık yiyerek açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz”

Yaz yaklaştıkça formuna dikkat edenlerin sayısının arttığını bildiren Büyükçavuşoğlu, “Kışın ise kilo alma eğilimi daha fazladır. Havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmur-karın alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu aşırı yeme atakları bu aylarda daha fazla gelişebilir. Kilo almamak için az ve sık yiyerek açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Bunun için yanınıza taşıması kolay pratik ara öğünler alın. Lif içeren seçimler, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sıcak bitki çaylarına tarçın ve karanfil atmak da iştahınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir” diye değerlendirmede bulundu.

Sağlıklı bir kış mevsimi geçirmek için beslenmeyi çeşitlendirmek gerektiğini belirten Büyükçavuşoğlu sağlıklı besin seçimleri yapmanın da oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Editör: Haber Merkezi