“Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”

 

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde özel bir yayın düzenlendi.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Belgin Abacı Gün FM’de Faruk Bangir’in konuğu oldu.

“Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyelim”

4 Şubat Dünya Kanser Gününün toplumda kanserle ilgili farkındalığın artması açısından önemli olduğunu kaydeden Abacı, “Dünya Kanser Kontrol Örgütü bu 4 Şubat’ta sağlıklı yaşamayı seçmek, erken tanıyı sağlamak, herkes için tedavi ve yaşam kalitesi konu başlıklarını belirledi. Bu konular oldukça önemli. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını sakın unutmayalım. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyelim ve sigaradan uzak duralım. Obezite de yine önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu nedenle fiziksel aktiveden de vazgeçmeyelim” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır”

Kansere bağlı ölümlerin yüzde 65’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu bilgisini aktaran Abacı, “KETEM Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir birimdir. KETEM’de yapılan işlemlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. KETEM’de meme, rahim ağzı, bağırsak ve prostat kanserleri taramaları yapılmaktadır. Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır” diye bilgi verdi.

Dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları yayın yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

Editör: Haber Merkezi