“Kanserde erken teşhis çok önemlidir”

 Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında 1–7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla kanser hastalığı konuşuldu.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükremin Uysal konuk olarak katıldı.

“Kanser kontrol edilemeyen çoğalma demektir”

Kanserle Savaş Haftası’nın amacının toplumda kanser hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mükremin Uysal, “Kanser kontrol edilemeyen çoğalma demektir. Kanser hastalığı ise hücrelerimizin kontrol edilemeyen çoğalmasıdır. Kontrol edilemeyince sürekli büyür ve kitle haline gelir. Oradan damarlara, damarlardan da başka organlara atlayıp metastaz yapabilir. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tarama yaptırmak gereklidir” diye bilgi verdi.

“Başladığımızdan bu yana iyi bir noktaya geldik”

3 yıldır AKÜ bünyesinde Tıbbi Onkoloji polikliniğinin hizmet verdiğini belirten Uysal, “Bugün polikliniğimiz iyi durumda. İlk geldiğimde tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de kanser vakalarının sürekli arttığını gözlemledim. Çok sayıda kanser hastası vardı ve bu hastalar tedavi olmak için il dışına gitmek durumunda kalıyorlardı. Özellikle kırsalda yaşayan hastalarımız il dışına gitmekte büyük zorluklar yaşıyorlardı. 3 yıl önce ilimize geldim ve bu önemli eksikliği tamamlama görevi bana nasip oldu. Bu bence çok önemli bir görev. Çünkü il dışına gidebilen gidiyordu. Ama bazı hastalarımız gidip, tedavilerini yaptıramıyorlardı. Göreve başlamam ile hastanemizde Tıbbi Onkoloji polikliniği hizmete girmiş oldu.

Polikliniğimizde kanser hastalarımızın tedavilerini yapıyoruz. Aynı zamanda hastanemizde kanserle ilgili cerrahi işlemler de başarıyla yapılıyor. Başladığımızdan bu yana iyi bir noktaya geldik. Dünya standartlarında yapılan işlemleri hastalarımıza uygulayabiliyoruz. Onkoloji Hastanemiz hizmete girdiğinde kanser hastalığıyla ilgili gerekli tüm hizmetleri hastalarımıza sunacağız” şeklinde konuştu.

“Artan yaşam süresiyle birlikte kanserle karşılaşma riski de yükseliyor”

Kanser vakalarının artmasının en önemli nedenlerinden birinin insan ömrünün uzaması olduğunu söyleyen Uysal, “Eskiden yaşam süresi 65 yaş civarındaydı. Şimdi 75–76 yaş civarına yükseldi. Artan yaşam süresiyle birlikte kanserle karşılaşma riski de yükseliyor. Tüm dünyada Onkoloji polikliniklerine bakıldığında hastaların yüzde 65’inden fazlasının yaşlı nüfustan oluştuğunu söyleyebiliriz. Yine sigara ve alkol kullanımının artması ile hareketsiz yaşamı da kanser vakalarının artmasındaki sebepler olarak sıralayabiliriz. Yeme içme de önemli bir etkendir. Beslenmede doğal gıdalara ulaşamamak da neden olarak söylenebilir” diye değerlendirmede bulundu.

“Herhangi bir bitkiyi kullanarak iyileşeni görmedim”

Kansere iyi geldiği söylenen bitkisel ürünler konusunda da uyarıda bulunan Uysal, “Bu iş tam bir ticarete dönüştü. Kesin bir bilgi olmadan şu bitki şu kansere iyi geliyor deniliyor. Hastalar bir umutla sarılıyor, paralar harcanıyor. Polikliniğimize gelen hastalardan bu ürünleri kullananlarda herhangi bir bitkiyi kullanarak iyileşeni görmedim. Bu ürünlere yönelerek daha da kötüye gittiklerini fark edip polikliniğimize geldiklerinde bu ürünleri satan kişilere kızdıklarını gördüm. Bana böyle dememişti diyorlar. Ben hastalarımıza böyle ürünlere yönelmek yerine doğal ve dengeli beslenmeyi tavsiye ediyorum” diye konuştu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programına dinleyiciler de yoğun sorularıyla katıldılar.

 

 

Editör: Haber Merkezi