“Hızlı davran hayatını kurtar”

Türk Kardiyoloji Derneği ile Avrupa Kardiyoloji Derneği işbirliğinde düzenlenen, Stent for Life, ‘Hızlı Davran Hayatını Kurtar’ projesi kapsamında Gün FM’de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğinde bir program yapıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sadık Volkan Emren konuk olarak katıldı.

Programda kalp krizi konuşuldu.

“En sık şikâyet göğüs ağrısıdır”

Kalp krizinin hem dünyada hem de ülkemizde en sık ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Emren, “Kalp krizi birçok şikâyetle geçirilir. En sık şikâyet göğüs ağrısıdır. Hasta göğsünde çok yoğun baskı hisseder. Bazı hastalar bunu üzerine biri oturmuş gibi tarif edebilir. Göğüs ağrısı yanma şeklinde de olabilir. Bunun yanında baskı tarzında, adeta birisi duvara sıkıştırıyormuş gibi de ağrı yaşanabilir. Bu ağrılar hastayı oldukça rahatsız edici şiddettedir. Göğüs ağrısının yanında terleme eşlik edebilir. Bazı hastalarda sol kola vuran ağrı, sırt veya çene ağrısı olabilir” diye konuştu.

“Sigara çok önemli bir risk faktörüdür”

Kalp krizinin birçok risk faktörü olduğunu kaydeden Emren, “Bunların başında genetik faktörler gelir. Bunun yanında hastanın daha önceden hipertansiyon öyküsü, şeker hastalığı öyküsü, kolesterol yüksekliği ve sigara kullanması risk faktörleri olarak sayılabilir.  Sigara çok önemli bir risk faktörüdür. Hareketsizlik ve obezite de yine risk oluşturur” şeklinde bilgi verdi.

“Akdeniz tipi beslenme alışkanlık haline getirilmelidir”

Kalp sağlığını korumak için haftada en az 3 gün olmak üzere 30 veya 45 dakikalık egzersiz öneren Emren, “Bu tempolu yürüyüş şeklinde olmalıdır. Ayrıca obeziteye karşı da dikkatli olunmalıdır. Akdeniz tipi beslenme alışkanlık haline getirilmelidir” dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi