“Hipertansiyon çok sık görülen bir hastalıktır”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen konuk olarak katıldı.
Programda tansiyon hastalığı konuşuldu.
“Erişkinlerde yüzde 30–40 arasında görülür”
Tansiyonun kanın damarlara yaptığı basınç olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen, “Halk arasında tansiyon denilince akla genellikle hipertansiyon geliyor. Hipertansiyon kanın damar duvarlarına yaptığı basıncın artmasıyla ortaya çıkar. Hipertansiyon çok sık görülen bir hastalıktır. Hipertansiyona bağlı pek çok hastalık ortaya çıktığı için hastalar dikkatle takip edilmelidirler. Erişkinlerde yüzde 30–40 arasında görülür. Dünyada yapılan araştırmalar bu hastaların ancak yarıya yakınının tedavi olduğunu göstermektedir. Yani hastaların yarısı hastalığının farkında değildir. Durum ülkemizde de benzer şekildedir” diye konuştu.
“Kan basıncı 140–90 sınırlarının üzerindeyse mutlaka hekim müdahalesi gereklidir”
Genelde sağ koldan ölçülen kan basıncının sol kola göre daha yüksek çıktığını kaydeden Ahsen, “Bu durum yüzde 80–90 bu şekildedir. Ancak nadiren sol kolun kan basıncı sağ koldan yüksek olabilir. Kan basıncı ölçülürken hangi kolda yüksek ise bu kriter olarak alınır. Kan basıncı 140–90 sınırlarının üzerindeyse mutlaka hekim müdahalesi gereklidir” şeklinde bilgi verdi.
“Hipertansiyonla birlikte pek çok hastalık görülür”
Üzüntüyle birlikte vücutta adrenalin hormonunun salgılandığını belirten Ahsen, “Bu hormonun salgılanması üzüntü anında tansiyonun yükselmesine neden olur. Üzüntü anında bu durum tekrar ediyorsa mutlaka tedavi gereklidir. Hipertansiyonla birlikte pek çok hastalık görülür. Bunların başında diyabet gelir. Kolesterol yüksekliği, obezite gibi rahatsızlıklar da birlikte görülür” dedi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
 
Editör: Haber Merkezi