“Hemen hemen her hastaya implant uygulanabilir”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Atalay konuk olarak katıldı.
“Bazı kişilerde de doğuştan hiç yirmi yaş dişi oluşmamıştır”
Ağzımızda en son süren dişlerin yirmi yaş dişleri olduğunu kaydeden Atalay, “Genellikle yirmili yaşlarda sürdükleri için bu isimle adlandırılırlar. Bazı kişilerde de doğuştan hiç yirmi yaş dişi oluşmamıştır. Dolayısıyla bu kişilerde yirmi yaş dişleri hiçbir zaman sürmez. Ancak bazen bu dişler oluştukları halde sürme problemleri oluştururlar. Çenede yer olmaması veya çeşitli nedenlerle yirmi yaş dişlerini çekmek gerekebilir” diye konuştu.
“İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır”
İmplantın eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökü olduğunu belirten Atalay, “İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her olay için implant kullanılabilir. Hemen hemen her hastaya implant uygulanabilir. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Eğer yeterli kemik yok ise ilave bazı operasyonlarla bu kemik ilave edildikten sonra implant uygulanabilir” dedi.
“İmplant için hasta minimum 18 yaşında olmalıdır”
Sağlığın yaştan çok daha önemli bir faktör olduğunu söyleyen Atalay, “70-80’lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır. Çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur. İmplant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur. Ancak alt limiti vardır. Kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmez. Hasta minimum 18 yaşında olmalıdır” şeklinde bilgi verdi.
“Yan etkisi olmayan maddelerden yapılır”
İmplantların organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapıldığını belirten Atalay, “Bu maddeler genellikle titanyum gibi metaller ve hiçbir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan benzeri diğer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir. Ayrıca tıbbi literatürde implantların kansere neden olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır” diye konuştu.
“İmplant, her istediğini yiyebilmeyi sağlar”
Programda implant tedavisinin avantajlarından da bahseden Atalay, “Daha iyi çiğneyebilme ve her istediğini yiyebilmeyi sağlar. Güzel bir estetik görünüm ile özgüvenin geri kazanılmasını ve daha mutlu bir sosyal hayat sağlar. Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlar” dedi.
Dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi