“Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme çok önemli”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında gebelikte beslenme konuşuldu. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyetisyen Nil Kitiş konuk olarak katıldı.

“Gebenin beslenmesi ile bebeğin sağlığı ilişkilidir”

Gebe kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunduğunu belirten Diyetisyen Nil Kitiş, “Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Gebelik süresince anne yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile zamanından önce, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları ve ölü doğumlar oluşabilir. Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkilemekte ve beslenmeye bağlı bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bunlara örnek olarak kansızlık, ödem, kemik dokusu harabiyeti ve gebelik zehirlenmesi verilebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Günlük sıvı tüketimini arttırınız”

Anne adaylarına bazı önerilerde sıralayan Kitiş, “Sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller gibi posa içeriği yüksek besinleri tüketiniz. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve, kepekli ekmek, tam tahıl ürünleri ve haftada iki kez kurubaklagil yemekleri tüketerek posa miktarınızı arttırınız. Günlük sıvı tüketimini arttırınız. Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketmelisiniz. Düzenli fiziksel aktivite barsak fonksiyonlarının normal olmasını sağlar. Yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler gebelik süresince yapılabilecek en iyi egzersizlerdir” diye konuştu.

Gebelik süresince besin çeşitliliğine de önem verilmesi gerektiğini belirten Kitiş, bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınmasının mümkün olacağını kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi