“Gebeler ilk üç ayda mutlaka doktora başvurmalı”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına AKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Mahmut Güngör konuk olarak katıldı.

Programda gebelik dönemi ve gebelikte yaşanan sorunlar konuşuldu.

“Kanda yapılan gebelik testleri daha doğru sonuç verir”

Gebelik bekleyen kadınların adet gecikmesi oluşmasıyla birlikte testler yaptırarak gebe olup olmadıklarını öğrendiklerini kaydeden Güngör, “Bu testler idrarda ve kanda yapılan gebelik testleridir. Kanda yapılan gebelik testleri daha doğru sonuç verir. Gebe olduklarını öğrenip bizlere müracaat ettikten sonra biz bu gebeliğin rahim içinde normal bir gebelik mi olduğunu ya da daha az ihtimalli olsa da anne hayatını tehdit edebilecek dış gebelik mi olduğunu ayırt ederiz. Yapılan ultrasonografi de gebeliğin rahim içinde oluştuğunun görülmesi gereklidir. Biz de ultrasonla belli bir kan düzeyine erişen gebeliklerin rahim içinde oluştuğunu görerek gebeliğin ilk aşamada normal seviyede olduğunu tespit ederiz” diye konuştu.

“Kanamalar çeşitli problemleri teşkil eder”

Gebeliğin ilk üç ayında vajinal kanamalar olabildiğini söyleyen Güngör, “Kanama hastaneye önemli başvuru nedenlerinden biridir. Kasık ağrısıyla birlikte kanama olabilir. Kanamalar çeşitli problemleri teşkil eder. Düşük tehdidine yol açabilir. Eğer az bir kanama ve rahim içinde gebelik devam ediyorsa bu düşük tehdidi olarak değerlendirilir. Ancak bazen kanama miktarı çok fazla olur. Bu hastanın tam veya kısmi düşük yapmış olabileceğinin göstergesidir. Eğer aşırı kanam oluşmuşsa tıbbi müdahale yapılır. Eğer bir sorun oluşmazsa gebe belli zamanlarda gelerek takibi devam ettirilir” şeklinde bilgi verdi.

“İlk üç ayda ultrasonda bebeğin büyüklüğünün mutlaka ölçülmesi gereklidir”

Gebelerin ilk üç ayda mutlaka Kadın Doğum polikliniğine başvurmaları gerektiğini belirten Güngör, “İlk üç ayda ultrasonda bebeğin büyüklüğünün mutlaka ölçülmesi gereklidir. Ardından aylık kontroller aksatılmamalıdır” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

Editör: Haber Merkezi