Darçın: “Kalp sağlığı ihmal edilmemeli”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tansel Darçın konuk olarak katıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programında konuşan Darçın, kalp damar cerrahisi alanıyla ilgili bilgiler verdi.

“Koroner arter hastaları önce Kardiyoloji polikliniğine başvururlar”

Koroner bypass ameliyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan AKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tansel Darçın, “Bu ameliyatlar günümüzün güncel ameliyatlarındandır. Çünkü hareketsiz ve stresli bir yaşam tarzı ile beslenmede hayvansal gıdaların ağırlıklı yer alması koroner arter hastalığını arttırdı. Afyon’da da hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi koroner arter hastalarının görece fazla olmasına neden oluyor. Koroner arter hastaları önce Kardiyoloji polikliniğine başvururlar. Orada gerekli değerlendirmeler yapılır. Uygun görülen hastalara koroner anjiyo çekilir. Bu tahlil Tıp Fakültemizin Kardiyoloji polikliniğinde gayet başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Hastalar hazırlandıktan sonra Anjiyo Laboratuarına alınırlar. Orada kasıklarından veya kollarından girilerek koroner arterlerine ulaşılır ve oraya ilaçlar verilerek eş zamanlı çekimler yapılır. Bu görüntüler kaydedilir. Bu işleme Koroner Anjiyografi denir. Bu işlem sırasında damarlarda ufak plaklar olabilir ya da kısıtlı bir tıkanıklık olabilir. Bu hastaları ameliyata almıyoruz. Bu hastalar ya ilaçla tedaviye ya da balon anjiyografi denilen işleme tabi tutulurlar. Ancak iki-üç damarı tıkalı olan, tıkalı damarları balonla açılamayan ve kritik yerde tıkanıklıkları olan hastaları Kardiyoloji doktorları bize sevk ederler. Bu hastalara nasıl ameliyat yapacağımızı izah eder ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra ameliyat ederiz” diye konuştu.

“Akdeniz tipi beslenmeye özen gösterelim”

Kalp sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini kaydeden Darçın, “Tüm hekimlerimiz halkımızın hizmetinde. En ufak rahatsızlıklarını bile ihmal etmeden mutlaka bir hekime müracaat etsinler. Beslenme çok önemlidir. Akdeniz tipi beslenmeye özen gösterelim” şeklinde değerlendirmede bulundu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

Editör: Haber Merkezi