“Çocuklarda diş fırçalamaya başlama yaşı iki buçuktur”

 

Gün FM’de her Pazartesi yayınlanan ağız ve diş sağlığıyla ilgili dinleyicilerin bilgilendirildiği programda bu hafta çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemi konuşuldu.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayına her hafta olduğu gibi Özel Vefa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Fatih Türe konuk olarak katıldı.

“12 yaş itibariyle süt dişlerinin tamamı kaybedilir”

Çocuklarda diş sürmesinin alt çenede 6.ayla birlikte başladığını kaydeden Türe, “Üç ile üç buçuk yaş arasında dişlerin tamamının sürmesiyle bu süreç tamamlanır. Daimi dişler yetişkinlerde 32 adet iken, çocuklarda 20 adettir. Çocuklarda altıncı yaşla birlikte daimi dişlerin sürmesiyle birlikte karışık dişli döneme geçilir. 12 yaş itibariyle de süt dişlerinin tamamı kaybedilir, daimi dişlerin tamamı ağızda bulunur” diye konuştu.

“Çocuklar ilk dönemlerde macunsuz olarak dişlerini fırçalamalıdır”

Çocuklarda ağız bakımının oldukça önemli olduğunu belirten Türe, “Çocuklarda diş fırçalamaya başlama yaşı ortalama iki buçuk yaş civarıdır. Çocuğun el becerileri de bu yaşlarda gelişmeye başlar. Çocuklar ilk dönemlerde macunsuz olarak dişlerini fırçalamalıdır. Üç yaşına kadar macunsuz ıslak bir fırça ile diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Anne ve babalar bu konuda kendileri de dişlerini fırçalayarak çocuğa doğru rol model olmalıdırlar. Üç yaştan sonra çocuklar için üretilmiş diş macunlarıyla birlikte günde iki kez dişlerini fırçalamalarını öneriyoruz. Başlangıçta diş macunu kullanmamalarını önermemizin nedeni çocukların macunu yutabilme ihtimalinin olmasıdır. Yapılan çalışmalar bunu göstermektedir. Ayrıca hem yetişkinler hem de çocuklar diş macununu fazla kullanmamalı. Nohut büyüklüğünde kullanmaları yeterli olacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları yayın yaklaşık bir saat sürdü.

Editör: Haber Merkezi